Gestoofd lamsvlees met pastinaak en pompoen

Gestoofd lamsvlees met pastinaak en pompoen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 25 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
90 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

  • 500 gr lamsvlees in blokjes
  • 2 kleine pastinaken
  • 1 klein pompoentje
  • 10 kastanjechampignons
  • 2 witte uien
  • 1 glas rode wijn
  • 400 milliliter bouillon
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierbladen
  • zout
  • peper
  • 50 gram roomboter

Heerlijk gestoofde pastinaak en pompoen, samen met kruidig lamsvlees en een takje tijm. Na een uurtje stoven ruikt het hele huis naar dit lekkere gerecht en kun je aan tafel. Tegen die tijd heb je ook echt trek, al was het maar omdat het zo lekker ruikt!

Schil de pastinaken en snijd ze in stukjes. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in blokjes. Snipper de 2 uien en snijd de champignons twee keer doormidden.

Smelt in een braadpan de helft van de roomboter. Bestrooi het lamsvlees royaal met peper en zout. Bak de helft van het vlees goed bruin. Als de eerste helft klaar is, haal je het uit de pan en leg je het apart. Nu voeg je de 2e helft van de roomboter toe en bak je de 2e helft van het lamsvlees goed bruin. Leg het aangebraden vlees apart.

Gestoofd lamsvlees met pastinaak, pompoen en aardappelpuree Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Warm in een pan de 400 bouillon op. Bak nu in de pan waar je het lamsvlees in gebraden hebt de uitjes en champignons. Als de uien glazig zijn voeg je de pastinaak toe en die bak je ook een tijdje mee. Voeg nu pompoen toe samen met het laurierblad, tijm en als laatste het lamsvlees. Overgiet het met 1 glas rode wijn en de bouillon en stoof het gerecht 1 uur totdat het allemaal lekker mals is.

Serveer met aardappelpuree of rijst. Evelyn Grooten maakte dit lekkere gerecht voor mij. En dat als ex vegetarier! Kijk ook eens op haar site Coupeuse.nl. Eet smakelijk!

Reacties

Reageer ook

  1. y de roode 6 april 2011 09:11 uur

    Dit lijkt mij een heerlijk recept,maar ik vraag me alleen af of een uur stoven voor de pompoen niet erg lang is.

  2. Okke Amerongen 7 april 2011 07:44 uur

    Ha Yvonne, Ik heb het recept zelf gemaakt en de stukken pompoen waren echt zacht maar nog wel heel. Erg lekker! Je kunt ze voor de zekerheid natuurlijk ook iets later toevoegen.

  3. lex martens 29 augustus 2011 15:12 uur

    Gerecht is niet gaar binnen een uur .
    De smaak viel knap tegen ,hebben het gerecht dan ook niet opgegeten.

    Gr, Lex

  4. Okke Amerongen 1 september 2011 17:25 uur

    Jammer dat het recept niet goed gelukt is Lex. Ik heb het gerecht zelf geproefd en de smaak was heerlijk.

  5. Hans Verhoeven 8 oktober 2011 11:06 uur

    Vorige week weer eens Pastinaken gekocht met nog géén ide wat er mee te doen.
    Dit hierboven ziet er lekker uit dus dat ga ik dan ook doen vanavond.
    Waarom moet het vlees trouwens in 2 heften gebakken worden …??

  6. Hans Verhoeven 9 oktober 2011 07:13 uur

    Gisterenavond dit gerecht gemaakt. SUPER !! de lamsschouder was heerlijk mals, de groentes perfect zacht. Ik had de pompoen er iets later bijgedaan maar had volgens mij niet persé nodig geweest.

  7. Okke Amerongen 9 oktober 2011 11:34 uur

    Hallo Hans, Mooi dat het recept goed gelukt is. Ik had je vraag even gemist waarom het in 2 helften gebakken moet worden. De reden is dat als je te veel vlees in een keer in de pan doet, het dan eigenlijk gaat stoven. Dan krijg je niet de lekkere smaak van gebakken vlees. Als je het in 2 keer doet dan bakt het gewoon. Gewoon lekkerder voor de smaak dus maar zo te lezen was het al lekker. Leuk om te horen!

  8. Hans Verhoeven 9 oktober 2011 11:49 uur

    Hallo Okke,
    ondanks dat ik niet begreep waarom in 2 helften heb ik echter wél gewoon de instruktie gevolgd. En inderdaad het was prima zo. Nu begrijp ik ook waarom dus ga ik dit ook in toekomstige stoofgerechten gebruiken. Weer wat geleerd als hobbykok…;-)
    Ik had helaas geen roomboter in huis dus heb ik het met gewone braadboter gedaan. De volgende keer kan het dan alleen nog meer beter worden.Nog 1 vraagje; Ik heb de pastinaak in kleine blokjes gesneden; ik proef het wel terug in het gerecht maar zie ze niet meer…en da’s erg jammer. Moet ik de volgende keer minder klein snijden ?

  9. Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:10 uur

    Hallo Hans, Ik ben ook maar gewoon hobbykok hoor. Ik heb de pastinaak in plakjes gesneden omdat ik vrij kleine pastinaken had. Op de foto onderaan in het recept zie je nog net een plakje pastinaak midden op de foto. De foto is helaas niet zo scherp maar het is nog net te zien.

  10. Hans Verhoeven 15 oktober 2011 09:18 uur

    En vandaag ga ik dit recept opnieuw maken maar dan met hazebouten….en uiteraard daarmee wel de kooktijden waar nodig aanpassen.

  11. Okke Amerongen 16 oktober 2011 07:40 uur

    Hallo Hans, Dat klinkt heerlijk. Hazenbouten, mmm! Dat moet ook zeker lekker zijn met pastinaak en pompoen!

  12. Noelle 16 oktober 2011 17:30 uur

    Hoi Hans,

    Wat een leuke site heb je!
    Ik heb een eigen moestuin met o.a. pastinaak en schorseneren maar had nog niet echt variatie in recepten. Ik ga je site zeker in de gaten houden.

  13. Hans Verhoeven 17 oktober 2011 07:05 uur

    Hallo Noelle

    deze site is van Okke, de man op de fotootjes. Ik ben slechts een bezoeker die wat kookervaringen heb gedeeld op deze site.

    Toch bedankt voor de credits..;-) Groetjes, Hans

  14. Okke Amerongen 17 oktober 2011 20:30 uur

    Haha, mooi Hans en Noelle, Uiteindelijk maak je een goede site toch met zijn allen. Ik ben inderdaad die man van die fotootjes. @Noelle, Op de site over schorseneren staan al heel veel recepten want die heb ik al wat langer. De site over de pastinaak ga ik nog een stuk uitbreiden met veel meer recepten. Gelukkig is het seizoen nu begonnen.

  15. bea 9 december 2011 21:37 uur

    Hai,
    Ik heb het recept gemaakt zonder vlees. Dus een vegetarische variant.
    De pompoen heb ik apart gestoofd omdat het anders te gaar wordt en aan het eind bij de andere groenten gedaan.
    Daarna de stoofpot iets aangedikt met aardappelzetmeel. Eventueel nog geweekte abrikozen toevoegen voor een iets zoetere variant.
    Ik heb het gecombineerd met zilvervliesrijst.
    Wij vonden het heerlijk. Het behoeft geen vlees!
    h.gr. Bea

  16. Okke Amerongen 13 december 2011 23:24 uur

    Hallo Bea, Goede suggestie, dit is zeker ook zonder vlees te maken. De abrikozen erin lijkt me ook het proberen waard. Bedankt voor de tips!

  17. gea marcus 25 december 2011 10:23 uur

    Ik heb morgen geen tijd Kunnen we dit gerecht ook vandaag klaar maken en dan morgen eten
    Fijne kerst

  18. Okke Amerongen 25 december 2011 10:49 uur

    Hallo Gea, Dit stoofgerecht kun je heel goed van te voren klaarmaken. Sterker nog, het is dan nog lekkerder! Voor jou ook een fijne kerst

  19. Herma 4 maart 2012 09:08 uur

    Bedankt voor het heerlijke recept! Ik had er nog wat gedroogde abrikozen door gedaan (eerst in stukjes gesneden) en wat extra kruiden oa koriander en komijn. Wij hebben gesmuld, zelfs mijn man die normaal gesproken niet zo van pastinaak en pompoen houdt!

  20. Okke Amerongen 4 maart 2012 22:20 uur

    Hallo Herma, Abrikozen, koriander en komijn erbij, dat moet vast ook heerlijk zijn. Een lekker oosterse variant. Goed idee!

  21. Evelien 30 september 2012 17:19 uur

    Zo! Dit gaan we komend weekend eten. Vandaag eerst experimenteren met pastinaakchips bij Henniepennie uit de oven, maar deze met lam maak ik volgende week. Kan niet wachten!!!!

  22. Hans Verhoeven 14 oktober 2012 13:31 uur

    Goede middag Okke, en bezoekers,

    Vandaag of morgen ga ik weer eens dit overheerlijke gerecht maken maar dan weer met hazebouten. Dit gerecht vind ik zo super omdat je er veel varianten op kunt maken. Zou ik het deze keer aan kunnen vullen met “wildfruit”..? Blauwe bessen of iets..? Uiteraard later in het recept toevoegen..? Misschien de laatste 10 minuten…Krijg je wel een mooie combi tussen de zoetigheid van de pompoen/pastinaak en het zuurtje van de bessen en het enigzins “bitter” van het wild…mmmhhhh….

  23. gea marcus 14 oktober 2012 19:27 uur

    Kan het ook met rundvlees

  24. Hans Verhoeven 14 oktober 2012 19:44 uur

    Hallo Gea, ik weet niet of het gepast is deze vraag te beantwoorden op de site van Okke maar hij heeft zelf verteld aan mij ; zie hierboven, dat je samen een site maakt..

    Ik denk dat het ook kan met rundvlees maar neem dan wel de riblappen of de sucade lap. Beide vragen wel een veel langere stooftijd dus je dient daar dan wel rekening mee te houden anders wordt de pastinaak, pompoen 1 grote derrie..

    Was je gerecht afgelopen Kerstmis nog gelukt ..? Verder denk ik dat de combi met rundvlees, het rundvlees niet echt goed meer tot z’n recht komt…maar dat is persoonlijk wellicht..

  25. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:57 uur

    Hallo Hans en Gea, Het kan zeker wel met rundvlees maar het is een kwestie van smaak. Met lamsvlees lijkt het mij wel lekkerder. Er staan nu ook een lekker gerecht met rundvlees op: Sukade met pastinaakpuree. @hans, bedankt voor de antwoorden, inderdaad op de kooktijd moet je dan wel letten..

Reageer ook, leuk!




Over deze site

Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees meer over Pastinaak.nl of volg Okke op:

Okkes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over mooie producten, lekker eten en drinken en… super adresjes waar het te koop is.

Okke houdt van privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief.