In de tuin
Pastinaak zaaien
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De pastinaak is een makkelijke groente in de tuin. Spit de grond goed diep om voor een mooie dikke en rechte wortel. Je zaait de pastinaak in april of mei in de vollegrond met een rijafstand van 40 cm. Op de rijen zelf zaai je met 3 zaden per 15 centimeter. Zaai de zaden 1 centimeter diep en bedek ze met een laagje aarde. Zorg dat de zaden de eerste weken goed vochtig blijven zodat ze kunnen ontkiemen.
Als de planten goed opkomen dun je ze uit totdat er op elke rij op iedere 15 centimeter een pastinaak groeit. Zaai op tijd want pastinaken moeten minimaal 5 maanden groeien voordat ze klaar zijn om te oogsten. Tussen de bedden met pastinaken kun je in de tussentijd gemakkelijk iets zaaien wat sneller groeit zoals radijs of sla.
Pastinaak rassen en zaden
- Exhibition Long
- Javelin’ F1 / ‘Albion’ F1
- Gladiator’ F1
- Halflange van Guernsey
- Harris Model
- Hollow Crown
- Turga
Pastinaak zaden
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Pastinaak zaden zijn verkrijgbaar van alle bekende zaadleveranciers zoals Sluis en Oranjeband. Vreeken heeft ook enkele soorten die ook online te bestellen zijn. Biologisch zaad is verkrijgbaar bij Demeter onder het merk De Bolster. Internationaal is er nog veel meer zaad verkrijgbaar. Koop vooral niet te veel in. De kiemkracht van pastinaakzaad is maar 2 jaar dus voor je het weet blijf je er mee zitten.
Als je pastinaak in je tuin laat staan gaan ze het tweede jaar mooi geel bloeien. Je kunt dan zelf het zaad oogsten. Eén pastinaak is genoeg voor 3 m2 zaad. Ook voor zelf geoogst zaad geldt: niet te lang bewaren want de kiemkracht loopt heel snel terug.
Pastinaak oogsten en bewaren
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Pastinaken kunnen vorst in de grond verdragen. De smaak is dan zelfs zoeter. Pastinaak oogst je in de herfst en de winter, van november tot en met maart. Voorkom dat mooie lange pastinaken breken tijdens het oogsten door het gebruik van een spitvork. zo’n spitvork is handig voor alle wortels maar ook voor het rooien van aardappels. Daarnaast kun je ook grond heel mooi los spitten met een spitvork. Eigenlijk onmisbaar in een moestuin.
Om ze te bewaren kun je ze ook opkuilen. Je graaft de pastinaak dan uit als ze volgroeid zijn. De pastinaken bedek je met een laag vochtig, maar niet nat zand. Zo zijn ze enkele maanden te bewaren. Handig want als de grond bevroren is krijg je de pastinaak de grond niet meer uit.
Over deze site
Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.