Foto’s van pastinaken zoeken op het internet

1 februari 2011

Bos verse pastinaken Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Als ik net begin met een nieuwe website dan kom ik eigenlijk van alles te kort: goede achtergrondinformatie, mooie artikelen, unieke producten, lekkere recepten maar vooral foto’s! Vaak start je met een site voordat het seizoen begonnen is. Het komt ook voor dat je een groente- of fruitsoort wel kunt kopen maar dat iemand anders gewoon een mooier exemplaar heeft of er veel mooier foto’s van kan maken dan ik ooit zal maken.

Voor alle bovenstaande problemen gebruik ik dan sites als iStockphoto (betaalde foto’s) maar ook vaak Flickr. Op Flickr kan iedereen zelf foto’s zetten. De gebruiker bepaalt zelf of de foto’s ook op andere sites gebruikt mogen worden en in welke gevallen. Gebruikers die bij een foto aangeven dat hij onder Creative Commons licentie gebruikt mag worden, geven aan dat vreemden de foto’s mogen gebruiken zolang er maar vermelding is van de bron.

Een voorbeeld? Ik was op zoek naar mooie verse, witte pastinaken met groen loof. In winkels verkopen ze meestal pastinaken zonder loof. Dat is makkelijker en zo zijn ze langer houdbaar. helaas zijn ze dan ook minder mooi. Bovenaan de website wilde ik een mooie foto van pastinaak mét groen loof. Op Flickr zocht ik dus op Parsnip (pastinaak in het Engels) en in vond gelukkig deze mooie foto van See-Ming Lee. Door dit verhaal heb ik nu de bron keurig gepubliceerd en daarom mag ik deze prachtige foto gewoon gebruiken op Pastinaak.nl. See-Ming Lee, bedankt voor het beschikbaar stellen van deze mooie foto!

Reacties

 1. karen 2 april 2011 20:40 uur

  hallo okke ,volgens mij is parsnip wortelpeterselie!

 2. Okke Amerongen 2 april 2011 20:51 uur

  Parsnip is toch echt Pastinaak. Zowel in mijn ouderwetse woordenboek, als via Google translate.
  Zie hier de taxonomische indeling van Parsnip:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Parsnip
  En hier dezelfde Taxonomische indeling voor pastinaak:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak
  Wortelpeterselie is echt een variëteit van Peterselie:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wortelpeterselie
  De wortels lijken wel heel erg op elkaar en zijn allebei heerlijk!

 3. Irene Dirkse- Hartsteen 4 april 2011 13:46 uur

  He, Okke!
  Ben toch zo blij dat je de tijd hebt gevonden de website pastinaak te beginnen. Vond het al erg sympathiek dat je mij mailde toen je er toch in slaagde het domein te bemachtigen al was de overname aan de dure kant…Ik mailde jou destijds waarom je van de heerlijke pastinaak nog geen website bezat …..
  TIP: de pastinaak krijgt prachtig. sierlijk blad. Neem de proef op de som door een pastinaak uit de groentenwinkel “door te laten groeien” – beschermd tegen uitdroging- op een koele lichte plaats buiten de koelkast. Er komt dan vanzelf een bosje fraai gekartelde blaadjes aan….Bij toeval ontdekt en prachtig met een orchidee in vaasje.
  Hartelijke groet,
  Irene.

 4. Okke Amerongen 4 april 2011 20:34 uur

  Ha Irene, Nog bedankt voor het extra duwtje! Samen hebben we de domeinnaam binnen gehaald. Bedankt voor je lekkere recepten trouwens. Binnenkort ga ik ze maken voor een mooie foto!

Over deze site

Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.