Wilde pastinaak
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Van Edwin Florès van Casa Foresta hoorde ik dat hij regelmatig wilde pastinaak oogst. Eerlijk gezegd was dit compleet nieuw voor mij. Ik dacht dat pastinaak altijd van een akker kwam. Edwin wilde mij wel een keer laten zien hoe en waar je wilde pastinaak kunt vinden en oogsten. Een afspraak was snel gemaakt. Op naar Elst, het hoofdkwartier van Casa Foresta voor een miniworkshop wilde pastinaak oogsten.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding We beginnen onze strooptocht op een stukje guerilla garden van Edwin. Hier heeft hij gewoon een stukje grond omgespit waar gekweekte pastinaak op groeit. Vlak ernaast is een grasveld waar de wilde pastinaak groeit. Mooi als referentiekader bij het zoeken naar de wilde pastinaak. Zoek de verschillen dus. Pastinaak heeft echt maanden nodig om uit te groeien tot een mooie wortel. Hij is goed winterhard en staat er half maart ook nog mooi bij. Het blad is goed groen en er komen heel wat stelen uit die plant.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De wilde pastinaak groeit op een behoorlijk gelijke wijze als de gekweekte variant. Je moet goed kijken en zoeken waar ze staan omdat ze tussen gras en andere planten zoals brandnetels groeien. De wortel van de wilde pastinaak lijkt iets minder stelen met blad te hebben dan de geteelde. Ik weet niet of dit komt door het ras of omdat de wilde pastinaak gewoon meer concurrentie van omringende planten heeft.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Als je de wilde pastinaak eenmaal ontdekt hebt is het simpel. Schep in de grond en uitgraven maar. Voorzichtig de kluit om de wortel even verwijderen en de eerste buit is binnen. In het veld waar wij staan groeien heel wat pastinaken maar toch moet je goed zoeken. Ze staan gewoon als ‘onkruid’ tussen de pollen gras en brandnetels. Deze ochtend leer ik eigenlijk vooral dat ik toch nog beter moet kijken.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Het verschil tussen wilde en gekweekte pastinaak? Vooral de stelen met bladeren. De gekweekte pastinaak heeft gewoon meer stelen met meer blad. Daarnaast is de wortel ook dikker en wat langer. Dit kan aan het ras liggen maar ligt zeker ook aan het feit dat de wilde pastinaak zich eigenlijk in de grond moet vechten. De gekweekte pastinaak komt in een lekker los gespit plantenbed terecht en kan hierdoor alle energie gebruiken om uit te groeien tot een lange en dikke wortel.
Het belangrijkste om wilde pastinaak en andere wilde groente- en fruitsoorten te kunnen oogsten is beter kijken. Misschien ben ik zelf wel honderd keer over wilde pastinaak heen gelopen zonder het ooit te weten. Het is geen opvallende verschijning tussen de ongemaaide stukken gras waar ze blijkbaar tussen groeien. Je moet het dus echt weten én er oog voor hebben.
Meer weten? Edwin organiseert met Casa Foresta diverse workshops Eten uit de natuur en Paddestoelen plukken. Edwin, bedankt voor de mooie ochtend én de pastinaken natuurlijk!
Reacties
Over deze site
Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.
ramona 21 oktober 2011 11:31 uur
zo leer je nog is wat op je 29ste.
Okke Amerongen 21 oktober 2011 14:17 uur
Hallo Ramona, Voor mij was het ook nieuw hoor. Maar wel een hele leuke ontdekking.
Freddy van Arnhem 12 augustus 2013 21:22 uur
Dag Okke, wij vinden pastinaak heel bij zonder smaken. Ik denk dat ik het hier in de berm bij Lelystad wel herken. Wanner kan je het best “wild”oogsten?
vriendelijke groet
Freddy
Okke Amerongen 15 augustus 2013 08:01 uur
Beste Freddy, Ik heb de pastinaak half maart geoogst. Omdat het een wilde plant is denk ik dat je het gewoon het hele jaar kunt proberen. Veel succes!