Beignets van pastinaak met gearomatiseerde fleur de sel

Beignet van pastinaak met gearomatiseerde fleur de sel Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
4-6

Ingrediënten

  • 400 gram pastinaak
  • 120 gram gemalen gruyère kaas
  • 4 takjes verse tijm
  • 100 gram boter
  • 20 cl melk
  • 80 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel fleur de sel
  • 1 theelepel zeste van citroen
  • Peper en zout

Op de leuke site van Nullam Microwaveum ontdekte ik dit mooie recept voor pastinaakbeignets. De enthousiaste schrijver en fotograaf bood aan dat ik het wel op deze site mocht delen. Een mooi recept met zo'n mooie foto, ik zou wel gek zijn om dat aanbod niet aan te nemen! Bedankt!

Gearomatiseerde fleur de sel Bekijk een grotere versie van deze afbeelding We beginnen met de gearomatiseerde fleur de sel (een speciaal soort zeezout met een fijne kristalstructuur). Neem een citroen en je zesteur (een klein gereedschap, waarmee fijne draadjes van de schil (“zest(e)”) van met name citroen of andere citrusvruchten kan worden geschaafd) en zorg dat je ongeveer 1 goede theelepel zeste van citroen hebt. Doe de fleur de sel in een kommetje en voeg er de zeste van de citroen bij en de helft van de verse tijmblaadjes. Zet dit even opzij en laat de smaken mengen.

Schil de pastinaak en snij deze in blokjes. Verwijder het harde gedeelte indien nodig.
Smelt ongeveer 30 gram boter in een pan en doe er de stukken pastinaak in en de helft van de blaadjes verse tijm. Laat gedurende 3 minuten bakken op een hevig vuur en verminder dan het vuur, voeg er een halve liter water of bouillon bij. Laat ongeveer 20 minuten onder deksel garen op een zacht vuurtje.

Controleer na 20 minuten de cuisson door er met een mes of vork in te prikken. Indien gaar, giet het overtollige water weg en pureer de stukken pastinaak. Zet even aan de kant en laat wat afkoelen.

Laat de rest van de boter smelten in een pan met dikke bodem. Strooi, van het vuur, de gezeefde bloem in de gesmolten boter. Roeren met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg er een snuifje zout bij, en dan beetje bij beetje de melk en zet terug op het vuur. Wanneer uw bindsaus is ingedikt, haal je de pan van het vuur en laat ook dit wat afkoelen. Doe er dan al kloppend met een garde één voor één de eieren bij, de gemalen gruyère kaas en de puree van pastinaak. Controleer de smaak en doe er desnoods wat peper en zout bij.

Wanneer het moment gekomen is om de beignets te maken verwarm je de olie van je frituurpan of vul je een pan met dikke bodem met voldoende olie. Neem een plantaardige olie, bijvoorbeeld druivenpitolie (rookpunt 216 graden C). Je olie mag echt niet te heet zijn, zo vermijd je ontploffende beignets.

Verwarm de olie tot 160 of 170 graden en maak dan met behulp van twee lepels ballen van je pastinaakpuree. Laat ze voorzichtig vallen in de hete olie en frituur de beignets gedurende 4 tot 5 minuten of tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Leg de beignets even op wat absorberend keukenpapier om het eventuele overtollige vet te verwijderen. Bestrooi ze met de gearomatiseerde fleur de sel en dien op.

Tips

Deze beignets zijn gemakkelijk op voorhand te maken, dus ideaal voor een dineetje. Gewoon je deeg koel bewaren tot je het nodig hebt. Deze verassende beignets van pastinaak passen zowel bij vis, vlees of wild.

Benieuwd naar de bedenker en fotograaf van dit recept? Kijk eens op de mooie site van Nullam Microwaveum.

Reacties

  1. Nina 13 januari 2012 13:56 uur

    Lijkt me een heerlijk recept! Ga ik zeker uitproberen! (´k ben dol op pastinaak!)

  2. Okke Amerongen 15 januari 2012 22:29 uur

    Hallo Nina, Mooi, er kunnen nooit te veel pastinaakliefhebbers zijn. Laat zeker even weten of het recept gelukt is.

  3. Marianne 5 november 2013 11:59 uur

    Mooie recepten, complimenten,deze lijkt mij ideaal bij de reebiefstuk met kerst.

  4. NGUYET 3 april 2014 20:59 uur

    geweldig website.

  5. NGUYET 3 april 2014 21:00 uur

    GEWELDIG WEBSITE, ZOVEEL RECEPTEN DIE ERG LEKKER ZIJN. BEDANK.