Crèmesoep van pastinaak

Crème soep van pastinaak Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 36 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
4
  • 300 gram pastinaak
  • 500ml kippenbouillon
  • 125ml slagroom
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Met Robert Jan bezocht ik een paar maanden geleden een kook masterclass bij Culinair Podium. Robert Jan werkt bij Eend. Het webbureau dat mijn websites maakt. In die tijd was ik al aan het nadenken over Pastinaak.nl. Tijdens de masterclass leerden wij een romige knolselderijsoep te maken. Blijkbaar dachten we allebei hetzelfde: Dit recept is zeker ook lekker met pastinaak te maken. Robert Jan maakte het als eerste en hier is dus zijn variant van deze lekkere soep!

Schil de pastinaak en snij fijn. Kook het gaar in de kippenbouillon en pureer het. Voeg de room toe en breng op smaak met peper (eventueel nog wat zout).

Robert Jan werkt bij Webbureau Eend.

Reacties

  1. maya 6 april 2011 22:12 uur

    Ziet er zo bijzonder simpel uit, ga het morgen gelijk proberen, de laatste pastinaken uit de tuin liggen te wachten op zulke recepten ;)!

  2. gonnie van buschbach 24 september 2011 20:13 uur

    Heb dit recept gemaakt met meiraap en hier in Frankrijk, waar ik nu woon heb ik het met navet (najaars raap) gemaakt. Een heerlijke aardse soep.

  3. Okke Amerongen 24 september 2011 21:51 uur

    Klinkt goed Gonnie. Het is eigenlijk een soep die met allerlei knollen gemaakt kan worden. Met aardpeer/aardappel is dit ook heerlijk.

  4. Tineke van Es 25 september 2011 13:14 uur

    Zojuist buiten in de najaarszon genoten van dit heerlijke recept! Verse peterselie maakt het helemaal af.

  5. Okke Amerongen 25 september 2011 20:10 uur

    Goede tip Tineke, Peterselie is een heerlijke toevoegen en het ziet er ook mooi uit op de crèmekleurige soep.

  6. Pauline 23 oktober 2011 11:36 uur

    ga de pastinaak vandaag uitproberen na alle reacties kan ik het niet laten jullie horen zeker hoe het was. het is weer een leuke uitdaging iets anders iets nieuws

  7. emmanuella 23 november 2011 19:04 uur

    als je er dan nog een lepel coulis van walnoot en platte peterselie op doet is het helemaal feest…..
    3 eetl walnoten, 1/2 bosje platte peterselie, 1 tl zeezout, 4 eetl olijfolie
    alles mixen en in de frigo laten afkoelen, vlak voor het opdienen een lepel op de soep leggen, heerlijk….
    Groetjes Emmanuella

  8. Okke Amerongen 24 november 2011 19:47 uur

    Hallo Emmanuella, Lekker tip: coulis van walnoot met peterselie. Nog nooit gemaakt maar het lijkt me zeker de moeite waard!

  9. Erik 2 december 2011 21:13 uur

    Net gemaakt, en toen zag ik een appeltje liggen. Kleingesneden, meegesmoord met de patinaakblokjes en geserveerd met turkse yoghurt ipv room en fijn gesneden munt. Behoorlijk prima!

  10. Okke Amerongen 3 december 2011 09:01 uur

    Hallo Erik, Klinkt als een goed advies. Met dikke yoghurt en appel krijg je een variant die me lekker fris van smaak lijkt.

  11. MARY 11 december 2011 13:41 uur

    heerlijk, zeker met de walnoot en peterselie coulis

  12. emmanuella 12 december 2011 16:57 uur

    blij dat het gesmaakt heeft Mary
    Groetjes Emmanuella

  13. Annemarie 19 december 2011 12:20 uur

    Gemaakt (de peterselie/walnoot erbij) en genoten.

  14. Okke Amerongen 19 december 2011 18:04 uur

    Ha Annemarie, Mooi dat de soep lekker was, leuk om te horen!

  15. Corrie van Rotterdam 22 december 2011 13:11 uur

    zooooo simpel en toch zo lekker!! Ik had nog nooit pastinaak gegeten maar nu ga ik nog vaak op herhaling, dus bedankt voor het recept.

  16. jennie 23 december 2011 16:56 uur

    Ga dit recept proberen zo te lezen moet het lekker zijn.
    Okke bedoel je met room, slagroom of zure room?

  17. Okke Amerongen 23 december 2011 16:57 uur

    Hallo Corrie, Graag gedaan en jij bedankt voor de leuke reactie!

  18. Okke Amerongen 23 december 2011 16:59 uur

    Hallo Jennie, Dit recept maak je met slagroom. Ik pas het ook even aan in het recept. Bedankt voor de tip en alvast eet smakelijk!

  19. Barbara 15 januari 2012 13:43 uur

    Heerlijk! Gemaakt zonder room, maar met nootmuskaat.
    Leuke sites!

  20. Okke Amerongen 15 januari 2012 22:31 uur

    Hallo Barbara, Bedankt voor de complimenten! Met nootmuskaat is het denk ik ook heerlijk, dat ga ik zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip! Voor mensen die nootmuskaat te sterk van smaak vinden is foelie ook een heerlijke toevoeging. Dat heb ik al wel eens geprobeerd. Het heeft wat van de smaak van nootmuskaat maar dan veel milder.

  21. Annemijn 16 januari 2012 17:55 uur

    Of met komijn, geeft net die extra pit!

  22. Okke Amerongen 16 januari 2012 19:03 uur

    Hallo Annemijn, Met komijn lijkt me ook zeker het proberen waard. Goede tip!

  23. Layla 18 april 2012 17:37 uur

    Ik had ook al bij een ander recept gepost dat ik deze soep had gemaakt (en hij is echt verukkelijk!!!) alleen vind ik de hoeveelheid best weinig. Ik had van alles iets meer dan de helft gedaan (ik ben namelijk alleen) maar ik kreeg met moeite een kom vol, dus ik denk niet dat wat daar staat genoeg is voor 4 personen… Maar verder een superrecept!

  24. Johanneke 21 april 2012 20:45 uur

    De soep was simpel om te maken en heerlijk om te eten! Door de tas van Odin en dit recept kennis gemaakt met de pastinaak, en die gaat vaker aangeschaft worden!

  25. Elise 28 oktober 2012 20:51 uur

    vanmiddag 3 kilo uit de moestuin gehaald. Moet de seizoenstuin namelijk nu al schoon opleveren…Dit recept komt hier deze week op tafel, net als een stamppot met wortel en pastinaak. En als het dan nog niet op is, gaan we de geroosterde pastinaak uitproberen…

  26. Saskia 3 november 2012 20:09 uur

    Heerlijk recept! Inderdaad lekker, en makkelijk te maken. Smaakt prima met de walnoot-coulis, maar ‘puur’ ook erg lekker!

  27. Okke Amerongen 13 november 2012 21:03 uur

    Hallo Elise, Drie kilo pastinaak, dan kun je wel even vooruit. Eet smakelijk!

  28. Okke Amerongen 13 november 2012 21:04 uur

    Hallo Saskia, Bedankt voor de complimenten. Fijn dat de soep lekker was!

  29. Alex 10 december 2012 18:40 uur

    Pastinaak, één van de vergeten groente wordt opnieuw eer aangedaan op deze geweldige site. Ik heb deze heerlijke soep gemaakt maar met een eigen twist eraan. Drubbel door de soep wat zelf gemaakte basilicumdressing [olijfolie, wat citroensap en verse basilicum in de blender….] en serveer met gamba spiesjes die gemarineerd zijn in de knoflook/koriander/olie…… pas op dat je niet ook je vingers mee op eet.
    Gij zult genieten!

  30. Okke Amerongen 12 december 2012 20:40 uur

    Hallo Alex, Dat is een mooie eigen draai die je aan het recept hebt gegeven. Klinkt goed!

  31. Winny 1 januari 2013 19:11 uur

    Volgens recept vandaag de soep gemaakt met sojaroom. Met de helft van de aangegeven hoeveelheid room is het voldoende en smaakvol.

  32. Okke Amerongen 6 januari 2013 10:05 uur

    Hallo Winny, Bedankt voor de goede tip. Na de overdaad van de feestdagen kan wat minder room geen kwaad:-)

  33. jacek 20 februari 2013 10:31 uur

    ga hem vrijdag maken met de coulis en groentenchips ook van pastinaak.
    het recept lijkt me heerlijk!

  34. Wendy 23 maart 2014 11:43 uur

    De soep is heerlijk! Makkelijk zelf te maken en helemaal af met bijvoorbeeld verse peterselie. Alle extra toevoegingen zullen vast erg lekker zijn, maar dat heeft deze soep helemaal niet nodig eigenlijk 😉

  35. Vincent 24 mei 2014 19:31 uur

    Ik had pastinaak gekocht voor een recept voor muffins, maar al zoekende kwam ik dit soeprecept tegen en met een domeinnaam als “pastinaak.nl” kon ik het niet laten om dit te proberen. Onverwacht zoet, maar erg lekker.
    Dit komt absoluut in mijn kleine rode receptenboekje!

  36. carla 19 december 2014 15:22 uur

    Ik hab deze soep 2x gemaakt en het is heerlijk. Nu heb ik dezelfde soep gemaakt maar nu met wat mint blaadjes echt super lekker en leuk voor de kerstdagen is weer eens wat anders.
    fijne dagen allemaal.