Eendenborst met pastinaak- aardappelpuree en cranberrysaus

Eendenborst met pastinaak aardappelpuree met cranberrysaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 7 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 6 middelgrote kruimige aardappels
  • cranberrysaus
  • 1 eendenborst (ongeveer 300 gram)
  • 100 milliliter melk
  • 25 gram boter
  • zout en peper

Met eend kook ik eigenlijk nooit, dat bleek wel toen ik thuis kwam van de markt met twee eendenborsten. In totaal 700 gram! Er komt dus nog een recept met eendenborst aan. Teveel eendenborst is een luxeprobleem want het is makkelijk en smaakt heerlijk. Met een romige pastinaak- aardappelpuree met mooie diep rood gekleurde cranberrysaus zet je echt een prachtig gerecht neer. Het kost maximaal een uur om zo iets feestelijks op tafel te zetten. Goed te doen dus :-)

Schil de pastinaak en de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ruim water in ongeveer 30 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kies voor de boven- en onderwarmte stand, dus niet de heteluchtstand.

Maak volgens dit recept cranberrysaus en laat het afkoelen maar het mag nog best een beetje warm zijn. Je hebt nu wat te veel cranberrysaus maar het is bijna overal lekker bij dus het komt zeker nog een keer van pas.

Was de eendenborst en dep hem met keukenpapier goed droog. Snijd het vel kruislings in met 1 centimeter tussenafstand zodat er een mooi ruitjespatroon ontstaat. Snijd niet door het vel heen. Het vlees moet intact blijven. Bak op middelhoog vuur de eendenborst met het vel naar beneden. Je smelt zo het vet eruit. Bak vervolgens de vleeskant nog een minuut. Leg de eendenborst met het vel naar boven in een ovenschaal en giet het vet uit de pan er overheen. Laat het 12 minuten in de oven garen.

Warm de melk op. Stamp de pastinaak en aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Roer er het blokje boter door en meng de melk erdoor tot je smeuige puree hebt. Haal de eendenborst uit de oven en laat hem heel even rusten. Schep de puree op de 2 borden. Snijd 6 mooie stukken van de eendenborst en leg er drie op elk bord op de puree. Schep er een flinke lepel cranberrysaus naast. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Joost 14 februari 2012 13:17 uur

    Hallo Okke,

    allerst een compliment vanwege de toelichting bij elk recept.
    je eendenborst recept ga ik beslist maken.

    Ook wil ik bij deze reageren op het feit dat jij geen eend kookt.
    Mijn tip.

    Koop een hele diep gevroren eend.
    Laat die ontdooien.
    Deel de eend op in handzame stukken.
    Doe de delen in een passende pan met +/- 3 liter water.
    Doe er 6 groentebouillon blokjes bij.
    Breng de massa aan de kook.
    Zet het op het kleinste gaspitje met een zo laag mogelijke gasvlam.
    Laat dit 24 uur prutten. Daarna lauw laten worden.
    Neem de vaste delen uit en scheidt het vlees van de rest.
    Doe de rest terug in de pan ( botten en vel ) en consumeer het vlees.
    Laat de inhoud van de pan nog 24 uur prutten.
    Neem de vaste delen uit en gooi die weg.
    Laat de vloeistof steenkoud worden.
    Scheidt het vet en de fond en sla beide op in verwerkbare porties in de diepvries.
    De fond is voortreffelijk als soepbasis.
    Het vet gebruik spreekt voor zich.

  2. Okke Amerongen 14 februari 2012 20:03 uur

    Hallo Joost, Bedankt voor de tips. Ik ga het zeker een keer proberen. Een mooie voorraad fond en eendenvet komt zeker goed van pas om iets lekkers mee te koken 🙂

  3. Nicole 2 april 2012 17:37 uur

    Wij hebben de pastinaak aardappelpuree gecombineerd met confit de carnard. Ook een hele lekkere combinatie!

  4. Okke Amerongen 3 april 2012 19:11 uur

    Hallo Nicole, Dat lijkt me inderdaad ook heerlijk. Een uitstekende tip!

  5. pim 19 augustus 2012 22:28 uur

    toevoeging op dit eendeborst recept van pim:

    rook de eendeborst vooraf in zo’n cameron smoker (rookkistje) gedurende pakweg tien minuten (wel rook, maar niet té warm).
    neem de filet eruit, laat hem rusten, bewáár het vocht), bak als hierboven en maak de saus af met het rookvocht.
    (framboos i.p.v. cranberries) en je hebt geen vingers meer over !!!!)
    tot slot:
    eendeborst altijd hooguit rosé braden, anders smaakt ie leverachtig.
    en, laat na het braden een vijftal minuutjes rusten buiten oven of pan, en gebruik zelfs dán na het snijden het vocht in de saus.

    vooruit, nog een(d)tje dan: voeg bij het braden van welk gevogeltje ook (behalve kip), een stukje steranijs toe.

  6. Okke Amerongen 20 augustus 2012 22:35 uur

    Hallo Pim, Bedankt voor al je lekkere aanvullingen! Ze lijken me zeker heerlijk al heb ik zelf geen rookoven. Maar wie weet komt dat ooit nog.

  7. AnneMarie 2 november 2014 21:27 uur

    Heerlijk recept. Omdat ik geen cranberries in huis had Heb ik pruimencompote uit de vriezer gehaald. Smaakte met wat peper er verrukkelijk bij.