Gemüseeintopf met worst
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
1 reactie
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 50 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten
- 4 stevige worsten (Knacker)
- olijfolie
- 1 ui
- 2 laurierbladeren
- 1 prei
- 1 kleine koolrabi
- 2 winterwortels
- stuk bloemkool
- 12 spruiten
- 1 pastinaak
- 6 flinke aardappels
- peper en zout
- 1 bosje peterselie
De typische Berliner keuken is vooral bekend van de Currywurst en Bouletten. Minder bekend maar erg lekker is de Gemüseeintopf. Een stevige maaltijdsoep bomvol groente met daarop een lekkere worst. De onderstaande groenten zijn een voorbeeld. Je kookt met de groente die je hebt. Quer durch den Garten!
zoals de verkoopster het zo mooi adviseerde. Neem dus gerust andere groente maar zorg voor ongeveer een kilo groente en in ieder geval aardappel is onmisbaar. De volgorde waarin je de groente toevoegt, bepaal je op basis van de kooktijd. Wat het langste moet koken voeg je als eerste toe.
Verhit een flinke pan met dikke bodem. Bak de worsten in wat olie licht aan. Bak grof gesneden uit mee tot hij glazig ziet. Blus af met kokend water en voeg laurierblad toe. Werk vervolgens de ingrediëntenlijst van onder naar boven af en voeg de hele tijd na elkaar de ingrediënten fijngesneden toe. Giet daarbij telkens zo veel kokend water erbij dat alles net onder blijft staan. Dit is geen soep dus het moet niet te nat worden!
Snijd prei in plakjes, was het goed en voeg het toe. Snijd de koolrabi in kleine blokjes en voeg ook wat van het blad toe. Volgens de verkoopster is dat belangrijk voor de smaak. Snijd de winterwortel in kleine blokjes en voeg het toe. Blijf de hele tijd kokend water bijschenken maar absoluut niet te veel.
Voeg nu bloemkool, spruiten (heel), pastinaak en aardappel toe. Alles behoorlijk fijn gesneden zodat je bij elke hap meerder groenten op je lepel kunt hebben. Als alles gaar is breng je het op smaak met flink wat zout en peper. Vul nu 4 flinke soepkommen. Bestrooi met flink wat grof gehakte peterselie en leg de worst er bovenop. Eet smakelijk!
Tips:
Eet deze Gemüseeintopf met een plak lekker brood.
Zet mosterd op tafel, dan kun je de worst op brood eten met een lik mosterd erbij!
Het is absoluut niet nodig maar je kunt deze eintopf luxer maken door in plaats van heet water hete bouillon toe te voegen.
Reacties
Over deze site
Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.
astrid 13 november 2012 18:48 uur
Klein (type) foutje in de tekst: Garden is Engels maar Garten is Duits!