Hartige taart met pastinaak, salie en oude kaas

Hartige taart met pastinaak, salie en oude kaas Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Voorbereidingstijd:
40 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
6
  • 650 gram pastinaak, schoon gewicht, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
  • 1 bosje salie, fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde salie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 125 gram geraspte oude kaas
  • 3 grote eieren
  • 50 gram bloem
  • 175 gram halfvolle melk
  • 50 gram slagroom
  • 4 plakken hartig taartdeeg
  • peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels roomboter om de springvorm mee in te vetten
  • bakpapier
  • springvorm met doorsnede van 20 - 22 cm

Janine Bruinooge ken ik van de eerste streekmarkt. Ze verkocht er lekkere jams die je ook kon proeven. Janine wilde wel helpen om een lekker recept te maken voor Pastinaak.nl. Mooi! Dit lekkere recept combineert de zoete en zachte smaak van pastinaak met de pit van salie en oude kaas. Janine, bedankt!

Wat moet je doen?
1. Laat de plakjes taartdeeg rustig ontdooien.
2. Vet de springvorm in. Bekleed de bodem met een rondje bakpapier. Vet dat ook licht in.
3. Stoom de pastinaak beetgaar in 10 à 15 minuten.
4. Fruit ondertussen in een koekenpan de ui met de knoflook.
5. Maak het quichebeslag: doe de eieren in een kom en voeg peper, zout en gedroogde salie toe. Mix met de handmixer. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en mix weer. Voeg de melk toe en mix wederom. Voeg als laatste de slagroom toe en mix weer.
6. Bestuif het aanrecht licht met bloem. Doe hetzelfde met de deegroller. Leg de plakken taartdeeg op elkaar en rol er vervolgens 1 mooie dunne lap van. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius
7. Leg de lap in de springvorm en druk goed in de vorm. Bestuif de bodem licht met wat bloem.
8. Meng de pastinaak met de oude kaas en verse salie en het ui-knoflookmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Doe de pastinaakmix in de springvorm.
9. Giet het beslag erin. Vouw de randen naar binnen. Besmeer de randen licht met wat quichebeslag. Doe als laatste nog wat oude kaas bovenop.
10. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden Celsius en bak de quiche gaar in 40 à 45 minuten. Controleer dan of de quiche gaar is. Voor een mooie bruine rand kun je de quiche aan het einde van de baktijd nog 5 minuten zonder springvorm in de oven zetten. Hou in de gaten dat de bovenkant niet te donker wordt. Dek die eventueel af met wat aluminiumfolie.
Serveer er een lichte, frisse salade bij met eenvoudige vinaigrette. Bijvoorbeeld een salade van veldsla of spinazie en venkel. Allemaal erg JAMMIE!

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge van Jammie!
Maak van eten een feestje: kook JAMMIE. Dat is simpel, puur en niet duur.
Word ook een lekkerbek en meld je aan op JAMMIE facebook.

Reacties

  1. Willemien 4 januari 2012 07:30 uur

    Echt een heerlijke taart! zoet, zacht en hartig tegelijk. miste alleen in het recept wanneer de ui/knoflookmengsel in de taart komt. ik heb het maar door de pastinaak gegooid. verder echt een aanrader!

  2. Okke Amerongen 7 januari 2012 16:11 uur

    Hallo Willemien, Ik heb het nog even nagevraagd want je hebt gelijk. In het recept stond dit niet duidelijk. In stap 8 moet het ui-knoflookmengsel toegevoegd worden. Ik pas het ook even aan in het recept zelf. Bedankt dat je het doorgegeven hebt. Mooi dat de hartige taart lekker geworden is 🙂

  3. Kathelijne 28 januari 2012 19:03 uur

    Heerlijk recept, ik heb het webadres meteen doorverteld! Ik heb rode paprika en bleekselderij toegevoegd, omdat die toevallig nog in de koelkast lagen. Kan prima!

  4. Okke Amerongen 29 januari 2012 09:43 uur

    Hallo Kathelijne, Bedankt voor de promotie van pastinaak.nl! De combinatie met paprika en bleekselderij is nieuw voor mij maar mooi dat het lekker was.

  5. Renske Wassink 18 november 2012 19:22 uur

    Ook heel lekker met belegen geitenkaas!