Pastinaak-aardappelrösti met salade en ei

Pastinaak- aardappelrösti met salade en ei Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten

  • 1 grote pastinaak
  • 3 middelgrote aardappels
  • 100 gram gemengde sla
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • azijn
  • mosterd
  • honing
  • peper
  • zout

Rösti kun je kant en klaar kopen in zo'n zak uit het diepvriesvak. Maar zelf maken is gewoon veel lekkerder. Het is nog makkelijk ook. Dit recept is voor 2 personen. Je maakt zelf lekker rösti en serveert ze op een gemengde salade. Een kort gebakken spiegelei erop en het eigeel loopt als een heerlijke dressing over je salade. Het ziet er prachtig uit en is heerlijk!

Pastinaak- aardappelrösti in pan uit de oven Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil en rasp de pastinaak en de aardappels met een grove rasp. Klop 1 ei, voeg peper en zout toe en roer de geraspte aardappel en pastinaak erdoor. Zet een pan op het vuur die ook in de oven kan (dus geen plastic handvat). Voeg een scheut olie toe en leg er 4 poffers in van ongeveer 10 cm doorsnede. Bak ze tot ze aan de onderkant bruin zijn. Zet ze dan met pan en al in de oven en bak ze tot ze aan de bovenkant mooi goudbruin zijn.

Was de pluksla en slinger ze droog in een slacentrifuge. Meng vinaigrette van 3 delen olijfolie en 1 deel azijn, klop hier een theelepel mosterd en een theelepel honing door en breng op smaak met peper en zout. Zodra de rösti begint te kleuren zet je een koekenpan op het vuur. Giet er een scheutje olie in en bak er 2 spiegeleieren in. Bak ze niet te gaar want de dooier moet dun blijven! Meng de sla met de dressing en leg het mooi op het bord. Leg er per persoon 2 rösti’s op en het gebakken ei. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Ineke 15 september 2011 14:55 uur

    Heerlijk! Ik maak het gewoon met alleen pastinaak en alleen in de pan (aan twee kanten bakken).

  2. Okke Amerongen 23 september 2011 15:33 uur

    Hallo Ineke, Mooi dat het ook lukt als je het alleen in de pan doet. Ik was bang dat het dan misschien te snel bruin zou worden terwijl de binnenkant dan nog niet gaar zou zijn. Vandaar dat ik het nog even in de oven gaar heb laten worden.

  3. ilona 23 oktober 2011 16:33 uur

    Heerlijk gegeten! Bedankt voor het recept, Okke! Ik heb beide gedaan vond het uit de pan het lekkerst. Maar dat zal ook aan mijn oven liggen

  4. Okke Amerongen 24 oktober 2011 20:32 uur

    Hallo Ilona, Mooi dat het lekker was. Er komen nog meer recepten aan dus binnenkort nog meer lekkere recepten.

  5. Céline 11 november 2011 12:46 uur

    Jammer genoeg ben ik dit afgelopen jaar vergeten pastinaak in mijn groentetuin te zetten, maar heb wel knolselderij. Zou het smakelijk zijn dit te gebruiken?
    Ik woon in Frankrijk en pastinaak kan ik hier in de buurt niet krijgen, vandaar.
    Misschien heeft iemand ervaring? Ik hoor het graag

  6. Okke Amerongen 12 november 2011 08:18 uur

    Hallo Céline, Dit moet zeker ook heel lekker zijn met knolselderij. Ook een heerlijke groente met ontzettend veel smaak. De combinatie knolselderij en aardappel is ook perfect. Ook in puree bijvoorbeeld.

  7. Tjitske 6 januari 2012 18:30 uur

    Voor Céline,

    Ik heb pastinaak (biologisch) besteld in Nederland bij de Bolster (is goedkoper dan in Frankrijk), maar in Frankrijk (waar ik ook woon) kun je het zeker ook kopen, evt. via internet bijvoorbeeld: http://www.germinance.com/panais_28-F11-E41.php
    De pastinaak deed het hier prima (humusrijke leemgrond). De woelmuizen lusten ze ook, maar gelukkig hadden ze voor ons ook iets overgelaten.

  8. Okke Amerongen 7 januari 2012 09:26 uur

    Hallo Tjitske, Bedankt voor je tips. Op de site staat ook een ras dat ik nog niet kende: Turga. Het is niet leverbaar maar ik voeg het toch even toe aan de pagina over de tuin.

  9. Adrienne 29 april 2013 19:15 uur

    Okke, blij dat ik je site hebt ontdekt! Ben enorme fan van pastinaak..
    Zojuist de rösti gemaakt maar ook alleen van pastinaak. Heb er masala kruiden aan toegevoegd (past goed vind ik bij pastinaak) en in de pan gebakken in de kokosvet. Heb gesmuld, heerlijk!

  10. Okke Amerongen 7 mei 2013 13:54 uur

    Hallo Adrienne, De combinatie masala kruiden met pastinaak lijkt me lekker. Mooi dat het goed gelukt is. Bedankt voor de complimenten!