Pastinaak uit de oven met honing mosterd dressing

https://www.pastinaak.nl/afbeeldingen/pastinaak-uit-oven-met-honing-mosterd-dressing.jpg Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 68 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel mosterd

Door pastinaak krokant te bakken in de oven komt de mooie zoete anijsachtige smaak nog beter tot zijn recht. Na het bakken bestrijk je hem met de dressing en dan heb je heerlijke stukken pastinaak voor op een salade of als bijgerecht bij een lekker stuk gebraden vlees.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte en dikte. Zo zorg je dat alle stukken tegelijk mooi bruin gebakken zijn. Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de stukken pastinaak erop en giet wat druppels olijfolie op ieder stuk pastinaak. Bestrooi met peper en zout. Schuif het bakblik nu 25-30 minuten in de oven. Hou het goed in de gaten dat het niet aanbrand.

Meng olijfolie, honing en mosterd tot een mooie dressing. Haal het bakblik uit de oven en bestrijk de stukken pastinaak met dit mengsel en laat het nog even bakken in de oven. Na maximaal 10 minuten heb je nu heerlijk krokant gebakken pastinaak. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Jet Matla 12 februari 2012 20:58 uur

    Lekker voor mezelf mengsel van aardappel, peen en pastinaakstukken in een laag bakblik plus olijfolie en wat tenen knoflook. Heerlijk met spruiten en hazelnoten, maar niet knapperig, dus bedankt voor dit recept!

  2. Okke Amerongen 12 februari 2012 21:27 uur

    Hallo Jet, Een combinatie met andere groente is ook heerlijk. ik had vrij dunne pastinaken en bij mij waren ze bijna té knapperig. Misschien zit daar het verschil in. Ik vind het trouwens ook heerlijk als het aan de buitenkant lekker gebakken en aan de binnenkant lekker zacht is.

  3. B.C. Koolhaas 27 februari 2012 11:43 uur

    Geinspireerd door de recepten maakte ik een éénpansmaaltijd in grote koekenpan met deksel:
    100 gr aardappel in dunne plakjes
    150 gr pastinaak, vrij dikke plakken50 gr spruiten
    3 tenen kboflook
    50 gr walnoten uit vijzel (in overvloed in tuin)
    olijfolie
    piri piri (meegebracht uit Portugal)
    25 min met gesloten deksel

  4. Okke Amerongen 27 februari 2012 21:12 uur

    Hallo B.C. Koolhaas, Bedankt voor het recept. Een pittige pastinaakschotel dus. Zeker de moeite van het proberen waard. Bedankt!

  5. Carina 28 februari 2012 19:25 uur

    Hoi Okke.
    We hebben vanavond je heerlijke ovengerecht gegeten met mijn eigen zwaai eraan.
    Heb de pastinaak in blokjes gesneden, een winterwortel in gelijke blokjes, 3 stengels bleekselderij in schijfjes(5 min.voorgekookt)en 5 grote champignons in stukjes.
    Alles in een ovenschaal, olie, zout en peper erover.
    30 minuten in de oven…daarna de heerlijke dressing erover gegoten en nog 10 min in de oven.
    “Gewoon”met aardappelen en een stukje scharrelkipfilet met ras-el-hanout ingesmeerd…..mmmmmmm

  6. Okke Amerongen 28 februari 2012 21:29 uur

    Hallo Carina, Gewoon je eigen draai aan een recept geven. Dat is het beste, zo kom je tot lekkere nieuwe variaties. Dit klinkt heerlijk. Kip met ras-el-hanout erbij klinkt mij ook als muziek in de oren. Bedankt voor alle tips!

  7. Marrije 13 maart 2012 22:37 uur

    Ik krijg morgen iemand op bezoek die erg uit moet kijken met haar dieet (geen prikkelende dingen), dus ik ga t eens proberen met een honing-tijm dressing. Ik laat wel weten of het wat wordt!

  8. Okke Amerongen 15 maart 2012 08:01 uur

    Ha Marrije, Dat moet vast wel goed komen. Pastinaak is erg zacht, alleen de mosterd is misschien prikkelend? Ben benieuwd of het allemaal gelukt is.

  9. jolanda 4 mei 2012 14:00 uur

    Hallo Okke, wij wonen sinds een jaar in Ghana en zag laatst pastinaak op de markt liggen. Wist nog net de naam, maar had geen idee wat je er mee kunt maken. Van de week bovenstaand recept geprobeerd en was heerlijk. Inmiddels staat de soep op het vuur, wordt vast ook lekker. De lokale bevolking eet hier geen pastinaak, het wordt vooral voor buitenlanders geteeld. Dus vanuit Ghana hebben we ook veel plezier van je site!

  10. Okke Amerongen 6 mei 2012 08:32 uur

    Hallo Jolanda, Wat leuk, zelfs lezers uit Ghana! Ik ben een maand in Tanzania geweest. Niet in de buurt van Ghana maar wel in Afrika. Ik heb daar met een vriend snijbiet gekookt: https://www.snijbiet.nl/recepten/snijbiet-met-varkensvlees-uit-tanzania/. Als je ooit een Ghanees recept met foto hebt voor een van mijn sites dan zou dat heel leuk zijn. Veel plezier in Ghana en bedankt voor de reactie.

  11. Karen rozema 22 augustus 2012 09:27 uur

    Wat een super lekker recept! Ik had de braadslede bekleed met bankpapier. Hierop lagen rijen groenten. Een rij pastinaak, wortel plakjes, courgette, bleekselderij en aardappel. Na 25 minuten alles bestreken met de honingmosterd dressing en nog even in de oven. Op de aardappelplakjes heb ik geen dressing gesmeerd. Het smaakte heerlijk. Ik was zeer verrast! Wel had ik heel veel dressing over dus de volgende keer pak ik een 1/2 eetlepel honing en mosterd.

  12. Okke Amerongen 22 augustus 2012 09:45 uur

    Hallo Karen, Dat klinkt heerlijk! En nog super gezond ook.

  13. Marja 2 september 2012 18:03 uur

    Wat een heerlijk recept! Ik had zelf pastinaak van de moestuin en had geen idee wat ik er mee moest doen, behalve puree maken. Na wat zoeken op internet deze site gevonden.

  14. Okke Amerongen 3 september 2012 21:10 uur

    Hallo Marja, Leuk dat het recept goed bevallen is. De pastinaaktijd komt er weer aan dus ik hoop dat je nog veel meer lekkere gerechten met pastinaak zult maken.

  15. janske 16 oktober 2012 14:42 uur

    ik ga het recept van Carina vanavond uitproberen…. ik ken ook nog een ander, heel simpel gerecht met pastinaak:

    snij de pastinaak in de lengte in vieren en bak ze even kort in een pan met wat olie.(evt scheutje water toevoegen) Laat daarna zachtjes stoven tot ze gaar zijn ong. 20 minuten. Schep er een pot, uitgelekte kapucijners door en uitgebakken spekjes. Lekker met gekookte aardappels

  16. annelies 20 oktober 2012 19:43 uur

    Heerlijk recept ,de moeite waard om uit te proberen .
    Wij hebben er ook aardappels in schil in de oven erbij gedaan ,goede combi

  17. Ellen Stoffelsma 5 november 2012 22:18 uur

    Mijn man: pastináák, neem jij dat maar, ik smeer wel een boterham. Nu had ik toevallig nog wat heerlijk suddervlees over, daar paste jouw oven-pastinaak natuurlijk geweldig bij. We hebben zitten smullen. Mijn man, terwijl hij keek of ik nog wat op mijn bord had: wanneer eten we wéér pastinaak?

  18. Okke Amerongen 13 november 2012 21:02 uur

    Hallo Annelies, Aardappels in de schil, dat is een prima aanvulling. Ik ga het ook een keer proberen.

  19. Okke Amerongen 13 november 2012 21:06 uur

    Hallo Ellen, Leuk dat je zo je man hebt kunnen overtuigen. Het is ook weer echt weer voor suddervlees, mmm!

  20. Tom 24 november 2012 18:31 uur

    Zelfde recept met worteltjes en aardappelen uit de oven. Combineren met een stukje vis, Genieten!

  21. Loeki Stoeller 22 december 2012 19:33 uur

    Heerlijk recept! Hoewel niet knapperig (hoe komt dat?) toch verschrikkelijk lekker. Het enige dat ik toevoegde: beetje limoen bij de dressing.
    Ga ik zeker vaker maken. Dit recept voor pastinaak deed me denken aan de peterseliewortel die ik laatst in een restaurant kreeg. Ik ga ze samen eens op de bakplaat leggen.

    Leuke site trouwens! Las ook je site over schorseneren. Ik vermoed dat je er zo nog meer hebt…?

    Groet, Loeki.

  22. Kitty 23 december 2012 10:12 uur

    Gisteren is mijn broer overgekomen uit Engeland mét 2 zakken pastinaak en de vraag of ik deze voor de kerst wilde bereiden. Als tip gaf hij me mee er wortelen aan toe te voegen en een scheutje ahornsiroop. Ik ben beniewd wat het gaat worden, denk zelf er nog wat rode ui en rozemarijn aan toe te voegen, maar ben bang dat de rozemarijn de smaak gaat overheersen.

    Bedankt voor het basisrecept!

    Groetjes,

    Kitty

  23. Frank 23 december 2012 16:29 uur

    Ik wil dit recept graag maken, maar om de pastinaak mooi in plakken te snijden moet ik de pastinaak dan eerst koken?

  24. Okke Amerongen 25 december 2012 17:11 uur

    Hallo Loeki, Ik heb inderdaad 11 sites, een aardige collectie. Peterseliewortel is ook heerlijk en kan zeker op dezelfde manier klaargemaakt worden.

  25. Okke Amerongen 25 december 2012 17:11 uur

    Hallo Kitty, Graag gedaan! In Engeland eten ze veel pastinaak en schijnt het ook typisch kersteten te zijn. Alvast eet smakelijk!

  26. Okke Amerongen 25 december 2012 17:13 uur

    Hallo Frank, Je hoeft de pastinaak niet eerst te koken. Alleen schillen en dan op de ovenplaat is genoeg. Eet smakelijk!

  27. Monique 25 december 2012 17:54 uur

    Net iedereen uitgezwaaid. Deze pastinaak uit de oven met de saus naast de reebout met kastanje champignons was een fantastische combinatie. Dank voor dit recept.

  28. Okke Amerongen 25 december 2012 18:47 uur

    Hallo Monique, Mooi dat het allemaal goed gelukt is!

  29. jeannette 3 januari 2013 18:40 uur

    ik heb het geprobeerd, het was heerlijk !! zeker in combinatie met spruitjes, voor herhaling vatbaar

  30. petro schwarte 5 januari 2013 14:31 uur

    MIjn vriendin is Engels en haar broer kwam koken voor ons met kerst, idd parsnips zoals ze dan heten. Ik had ze nog nooit gegeten en mijn eerste reactie was, “dat zijn pas lekkere aardappels..!!!” Waarom ken ik dit niet?..Vandaag ga ik ze maken met honing en mosterd op de bakplaat, ben benieuwd. Jammie

  31. Okke Amerongen 6 januari 2013 10:07 uur

    Hallo Petro, In Engeland eten ze veel pastinaak. Daar is het echt een stuk bekender dan bij ons. Leuk dat je helemaal enthousiast bent over de pastinaak. Veel kookplezier!

  32. Annek 13 januari 2013 11:19 uur

    Zonder aardappelen zijn de recepten goed te gebruiken in de Paleo eetwijze
    Bedankt voor de ideeën!

  33. Roelien 24 januari 2013 10:53 uur

    Pastinaak met zoete aardappel, thijm en rozemarijn, 45 minuten afgedekt in de oven. Dan bestrijken met een dressing van olijfolie, honing en ipv mostert, truffelmayonaise en nog 15 minuten de schaal zonder deksel in de oven. Wat een feest met verse doppertjes en Varkenshaas.

  34. Roelien 24 januari 2013 10:54 uur

    Oeps vergeten, ook nog wat selderiewortel erover geschraapt.

  35. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:33 uur

    Klinkt lekker Roelien!

  36. Margot 29 januari 2013 13:32 uur

    Oh, ik ben zo benieuwd! Ik denk inderdaad dat ik heeeel lang geleden bij een Engels vriendje thuis pastinaak heb gegeten! Dat moet haast wel als ik dit zo lees! Heb ik me jaren lopen afvragen – wat voor heerlijke aardappelen waren dat toch in Engeland? Pastinaak dus! Whoohooo! Ik ga het recept vanavond uitproberen 🙂 Bedankt!

  37. Okke Amerongen 29 januari 2013 20:58 uur

    Ha Margot, Mooi dat je zo enthousiast bent! Ik weet bijna zeker dat het pastinaak was want in Engeland eten ze het veel vaker dan in Nederland. Alvast eet smakelijk!

  38. anoeska 5 februari 2013 21:16 uur

    Een vrouw tikte me bij de supermarkt op mijn schouder en zei: ik zie dat u pastinaak heeft, maar hoe moet je die bereiden? Ik antwoordde: Geen idee! Ik ga even googlen… nou, ik ben een fan hoor! Heerlijk pastinaak met spruitjes en stukken winterwortel + knoflook peper zout en olie in de oven… lekkere honingmosterd dressing erover. smullen!!!!!

  39. Lianne 23 februari 2013 12:28 uur

    Wat voor olijfolie kun je nu het beste gebruiken voor in de oven? Extra vierge mag toch niet te sterk worden verhit?

  40. Okke Amerongen 23 februari 2013 20:29 uur

    Hallo Lianne, Je kunt elke olijfolie gebruiken.

  41. Anne-Marie 25 februari 2013 18:41 uur

    Helemaal leuk deze site!!
    Ik zag de ‘witjes’in de winkel, wel ooit gehoord van Pastinaak maar nooit gegeten bij mijn weten. Na aan wat winkelende mensen gevraagd te hebben wat er mee te doen (allemaal een groot vraagteken boven het hoofd), heb ze toch meegenomen omdat ik ze te leuk vond om ze te laten liggen en omdat ik echt nieuwsgierig was. En dan vind je een hele site over deze mooierd!!
    Ze liggen in de oven…de olie/mosterd/honingdessing staat klaar….en ik ben razend nieuwsgierig! Rauw vind ik ze al lekker dus dat gaat goedkomen!

  42. Doris 8 maart 2013 19:34 uur

    Wat een fijn en heerlijk recept! Ik had nog niet eerder zelf pastinaak gemaakt, maar dit recept is zeker een blijvertje, bedankt!!

  43. Marjo 21 april 2013 16:00 uur

    Okke, dank je wel voor dit over(n)heerlijke recept. Gisteren op de markt pastinaak gekocht en vandaag voor het eerst gemaakt en gegeten. Dit ga ik zeeeeker vaker maken. Ook de pastinaak chips lijkt me super lekker.

  44. Erwin 22 april 2013 18:35 uur

    Bij toeval kreeg ik gisteren een aantal pastinaken uit “eigen tuin” . Ik heb vandaag dit recept geprobeerd en dat was geweldig te samen met snijbonen gegrilled vlees een komkommer in dezelfde honing/mosterd/thijm variant. Als het wat warmer wordt ga ik kijken of je de pastinaak kunt grillen. Wij proeften wat overeenkomsten met de zoete aardappel, maar dan net ff lekkerder!

  45. vera 22 april 2013 19:11 uur

    wij hebben pastinaak in de tuin en eigenlijk kwam ik niet veel verder dan de ouderwetse hutspot, maar we hadden VEEL pastinaak dus ik ben superblij dat ik deze site gevonden heb, we hebben gesmuld!!! bedankt.

  46. Okke Amerongen 7 mei 2013 13:54 uur

    Hallo Vera, Bedankt voor de complimenten. Mooi dat het zo lekker was! Leuk om te horen.

  47. Jilt 1 juni 2013 11:02 uur

    Hoi Okke, ik ga met dit recept aan de gang en eten dit morgen lamsrollade. Ben benieuwd! Groet.

  48. Iris 4 juni 2013 15:40 uur

    Klinkt lekker! Wij kregen prompt zien om iets met pastinaak te maken. Gingen we naar de groenteboer en toen bleek dat het seizoen eigenlijk voorbij was! De man had nog een paar rimpelige liggen, maar gelukkig: volgens hem smaken die ook nog prima. Toen gingen we zoeken naar een recept en we vonden dit. Handig: alles hiervoor hebben we in huis! Alleen: is een ovenschaal niet beter en handiger dan een bakblik voor een doel als dit?
    Bedankt hè!

  49. Okke Amerongen 16 juni 2013 18:39 uur

    Ha Jilt, Leuk om van je te horen. Ik hoop dat het allemaal lekker is geworden.

  50. Okke Amerongen 16 juni 2013 18:41 uur

    Hallo Iris, Met een overschaal kan het ook maar op een bakblik/ovenplaat heb je wel meer plek om ze mooi uit te leggen en te bestrijken. Ik hoop dat het goed gelukt is. Over een paar maanden zijn er weer verse pastinaken en dan kun je weer volop aan de slag!

  51. Danielle 2 oktober 2013 08:04 uur

    Hoi! Even voor het werk googlen wat ik vanavond ga doen met de pastinaken uit de tuin. Nou, ik weet het hoor! Ik heb bedloten er sjalotjes en scharrelkip bij te doen in de oven. Moet goedkomen!

  52. Maria Uytdehaage 10 november 2013 21:57 uur

    Wat een heerlijk recept, bij ganzenborstfilet. Bedankt. Ik heb er fleur de sel opgedaan!

  53. Carola 23 december 2013 23:31 uur

    Ha Okke, in het kerstmagazine van de Jumbo staat een recept voor pastinaakfriet uit de oven. Ik heb het vorige week geprobeerd, als repetitie voor kerst. Volgens recept moet de oven op 180 graden. Dat bleek te weinig. Ik kreeg ze ook niet echt knapperig. Ik ga ze de volgende keer meer uitspreiden op een bakplaat, hoop dat het dan wel lukt. Is voorkoken een optie of is dat juist niet gewenst?

  54. jeroen 25 december 2013 12:01 uur

    Hoi okke,
    geinspireerd geraakt door pastinaak recepten!
    bedankt

    ben je zelf teler van pastinaak?

  55. laurens 26 december 2013 19:22 uur

    Dag!

    Is er ook een wijnadvies te geven bij het basisrecept?

    Groet

    laurens

  56. Tamara 19 januari 2014 17:46 uur

    Nu alweer voor de 3de keer klaargemaakt, heerlijk. Mijn kinderen van 1 en 3 vinden het ook lekker (zolang ik geen scherpe mosterd gebruik). Deze week eindelijk pastinaak op de markt bij Terweide kunnen kopen. Na een paar keer vragen had de groenteman dit keer ook pastinaak meegenomen. Speciaal voor mij. Zo lief. Groetjes Tamara

  57. Okke Amerongen 19 januari 2014 19:30 uur

    Hallo Tamara, Mooi nieuws dat je een groenteman hebt gevonden die wat extra moeite voor je doet! En natuurlijk helemaal mooi dat de kinderen het recept ook lekker vinden.

  58. Okke Amerongen 19 januari 2014 20:01 uur

    Hallo Carola, Ik had je vraag even gemist. Ik zou ze niet voorkoken. Dan worden ze denk ik te slap om nog lekker knapperig te worden en om ze van de pan naar de bakplaat te verplaatsen.

  59. Okke Amerongen 19 januari 2014 20:02 uur

    Hallo Jeroen, Mooi dat de site je inspiratie heeft gegeven. Ik ben gewoon enthousiaste hobbykok. Zeker geen teler. Veel kookplezier!

  60. Gre 28 januari 2014 09:16 uur

    Hoi Okke,
    Ik wil voor 8 man een grote schaal met aardappelen, zoete aardappelen, wortel en pastinaak maken, voor bij vis. De aardappelen doe ik meestal in de stoomoven. Kan ik de rest ook in de stoomoven doen, of toch beter in de oven?

  61. Annelies van Beek 4 februari 2014 09:04 uur

    Wat een heerlijke groente Pastinaak! Dit moet eigelijk iedereen weten dat het kei lekker is! Heel toevallig zag ik de Pastinaak bij ons in de Lidel liggen als biologische groente.Heb ze meteen gekocht…..Wauw…wauw die ga ik vaker eten smaak is heerlijk!!!!!!

  62. Okke Amerongen 8 februari 2014 08:24 uur

    Hallo Gre, Met een stoomoven heb ik geen ervaring. Als het met aardappels gewoon goed gaat zou ik het zeker ook met pastinaak en de andere groenten een keer proberen. Veel succes!

  63. Martine 21 februari 2014 11:49 uur

    Oh mijn buikje rammelt bij het lezen van al deze recepten. Nu was ik al druk in de voorbereiding van “mijn” variant. Pastinaak in gelijke stukjes, gerkruide krieltjes erbij, paar tenen knoflook, tijm, en olijfolie (zeezout, peper beetje ruig bij gedaan, lag aan mooi te wezen in de lage ovenplaat, oventje mooi aan het voorverwarmen…… en toen belde mijn ma. “Wat ben je aan het doen?” “ik ben lekkere pastinaak aan het maken..” En ze onderbreekt me heel blij!!! “Oh dat is lekker om in te wikkelen met prosciutto en parmezaan!!!!” Nou had ik beide niet in huis en ik had de pastinaak zeker niet zo gesneden dat het omwikkeld kon worden, maar klonk me als muziek in de oortjes. Dus ik ben de koelkast ingedoken en vond spekreepjes en geraspte oude kaas. Ik dacht “wat die italianen kunnen kunnen wij ook”. Dus heb de spekreepjes toegevoegd. Het staat nu in de oven en het ruikt hemels. Straks de oude kaas erop, even weer hup in de oven. De saucijzen erbij, die ook al klaar waren……..

  64. Martine 21 februari 2014 11:53 uur

    Oh, Tamara, Milde mosterd is een uitkomst maar met honingmosterd of honingdille mosterd verwen je de kids helemaal!!!!

  65. Okke Amerongen 28 februari 2014 11:32 uur

    Hallo Martine, Dat klinkt als een heerlijke suggestie! Bedankt voor de tip!

  66. Jo-Anne 6 oktober 2014 18:56 uur

    Hallo allemaal,
    Dit jaar voor het eerst in de moestuin geprobeerd Pastinaak te kweken.
    Eerst natuurlijk thuis voorgezaaid en daarna de volle grond in.Het heeft heeeel lang geduurd voordat de Pastinaak wortel schoot. Wat eigenlijk niet zo vreemd is, gezien het warme weer. De Pastinaak houdt veel meer van een wat koudere temperatuur. Jammer genoeg zijn de worteltjes niet groter geworden dan ongeveer een centimeter of 3. Toch ga ik het volgend jaar weer proberen ! Nu staat er Pastinaak in de oven, waar ik zo dadelijk nog even een dressing over heen doe van mosterd/honing met een beetje olijfolie. Ben zo benieuwd naar de smaak !

  67. Jacqueline 22 oktober 2014 17:10 uur

    Ik heb al een paar keer pastinaak soep gemaakt maar wilde nu eens wat anders maken. Kom ik op jouw site terecht met geweldige recepten. Gelijk in me favorieten gezet.

  68. Karen Hering 17 november 2014 21:59 uur

    Super recept, heerlijk, wilde eens afwijken van de geijkte groenten te eten en dit was geweldig, heb t gecombineerd met courgette, riblapje en aardappelpuree, t was smullen, als je nog tips hebt voor andere bijzondere groente, graag