Pastinaak wortelstamppot met worst
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
35 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 2
Ingrediënten
- 250 gram pastinaak
- 200 gram wortel
- 4 kruimige aardappels
- 2 braadworsten
- melk
- 25 gram boter
- zout en peper
Na een dag wandelen, werken in de tuin of een andere inspanning heb je trek in iets stevigs. Dan is dit de perfecte stamppot. Het staat snel op tafel en stilt de stevige trek. Ideaal voor de herfst en winter dus.
Schil de pastinaak, de wortel en de aardappels. Snijd ze in stukjes die ongeveer even snel gaar koken. Kook het nu in ongeveer 30 minuten gaar. Bak ondertussen een de worsten zachtjes in een koekenpan. Warm in een steelpan een beetje melk op.
Stamp de pastinaak, aardappel en wortel tot een mooie puree. Roer zoveel melk erdoor totdat je een lekkere puree hebt. Roer ook de boter de door om het nog smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout. Schep de stamppot op het bord. Leg op elk bord een braadworst. Klop het aanbaksel met een scheutje water los in de pan. Giet de jus over de stamppot. Eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.
Dirkje van Meel 11 november 2011 15:39 uur
Wat kunnen we toch heerlijk genieten van deze web site en al deze heerlijke recepten
Bedankt lieve mensen allemaal .
groetjes Dirkje
Okke Amerongen 12 november 2011 08:18 uur
Hallo Dirkje, Jij ook bedankt voor je lieve reactie!
Monique Holslag 20 november 2011 15:42 uur
Hallo, heb laatst een stamppot pastinaak met rulgebakken gehakt en lenteuitjes gemaakt. Eerst aardappelen samen met pastinaak koken en stamppot van maken.
Gehakt rulbakken op ’t laatst lenteui erbij. Dit door de stamppot mengen, in een ingevette overschaal doen, gerapste kaas erover en in een voorvermarmde oven plaatsen tot de kaas gesmolten en gekleurd is!
Okke Amerongen 20 november 2011 15:52 uur
Hallo Monique, Klinkt heerlijk jouw recept voor een lekkere ovenschotel. Goede tip, ik ga het zeker een keer proberen.
Dikky van Meel 22 november 2011 10:18 uur
Het lijkt me heerlijk. Ga het ook zeker proberen! Nu nog een vraagje: Weet iemand hoe je met mispels om moet gaan ? Ik heb gehoord eerst laten rotten dan koken en het vruchtsap wat vrij komt kun je heerlijke sausen van maken???? Wie weet het?
Gr. Dikky
Okke Amerongen 24 november 2011 19:46 uur
Hallo Dikky, Mispels moeten inderdaad eerst zacht worden voordat je er iets mee kunt maken. Van de vruchtenpulp kun je dan jam of gelei maken. Mijn smaak is het niet moet ik zeggen.
Dikky van Meel 26 november 2011 11:31 uur
Hoi Okke bedankt voor je reactie over Mispels. Ik waag mij er maar niet aan . Het schijnt ook heel veel werk te zijn. Vooral veel geduld hebben om te wachten tot ze goed zacht zijn. Ik geloof daarna koken en de winst is maar heel klein heb ik pas vernomen.
Okke Amerongen 28 november 2011 17:40 uur
Hallo Dikky, Klopt de opbrengst van mispels is vrij laag. Je kunt wat mij betreft beter aan de slag met kweeperen https://www.kweepeer.nl/ maar objectief ben ik natuurlijk niet 🙂
Carina 17 december 2011 15:13 uur
Hallo Okke, afgelopen zomer ben ik voor de eerste keer naar Engeland-Wales geweest.In een hotel heerlijke parsnip gegeten(wist absoluut niet wat het was).Kwam er later achter dat het pastinaak was.Heerlijk.Wij wonen in Zeeland-Walcheren en in de buurt (Ritthem) is er een biologische boerderij die o.a pastinaak teelt.Wat een heerlijk toeval.
Al vele malen en op vele manieren klaargemaakt.
Je hebt een hele mooie site, waar ik al vaak op gekeken heb.
Heb ook zelf een moestuin, dus dan is jouw site erg handig.
groeten Carina
Okke Amerongen 18 december 2011 18:27 uur
Hallo Carina, Mooi dat je in de buurt een goede groenteteler hebt daar heb je geluk mee. Biologische telers hebben vaak nog groente zoals pastinaak en ook schorseneren. Leuk dat je ook een moestuin hebt, dan kun je zelf helemaal er op lost experimenteren en bijzondere groenten telen. Heel erg bedankt ook voor de complimenten voor mijn sites, heel leuk om te horen!
corry 26 december 2011 19:51 uur
Dag Okke,
Je site weer eens gelezen en genoten van alle heerlijke recepten! De keus voor het aardappelgerecht bij het kersteten was ofwel een puree met citroen en peterselie ofwel een aardappelgratin met knolselderij.Het werd de puree (erg lekker), maar omdat ik een gratin ook heerlijk vind heb ik die gemaakt met afwisselend laagjes oranje wortel en witte wortelpeterselie.Staat vrolijk en smaakt prima. De pastinaak kun je natuurlijk hier ook heel goed voor gebruiken.De wortelpeterselie zat in het groentepakket van Het Groene Spoor, en is ook een oude groentesoort. Ik kan me zo voorstellen dat je de meeste recepten voor pastinaak ook hiervoor kunt gebruiken.
Groet en ga zo door! je maakt er veel mensen blij mee. Corry
Okke Amerongen 29 december 2011 09:13 uur
Hallo Corry, Bedankt voor de complimenten, heel leuk om te horen. Wortelpeterselie is ook een heerlijke groente. Ik ga jouw idee voor een gratin met oranje wortel en pastinaak een keer proberen. Bedankt voor de tip!
Erik 29 december 2011 17:47 uur
Vandaag de Pastinaak uit de tuin gehaald.en we maken bovenstaand recept ermee.
Ben benieuwd.
Fijn dat je deze website bijhoudt !
Okke Amerongen 30 december 2011 08:08 uur
Hallo Erik, Mooi dat je zelf pastinaak teelt. Verser kan niet! En bedankt voor de aanmoediging, heel leuk om te horen. Ik hoop dat het recept naar wens was.
Rita 21 februari 2012 21:45 uur
Hallo Okke,
Had zin in stamppot (nu het nog net even kan) en had pastinaak, aardappels en de wortels (die nodig op moesten) in huis. Had wel het recept vermeerderd voor 3 personen en 2 uien toegevoegd. We vonden heel erg lekker! ….ennu lekkerder dan gewone hutspot……….(Ben bang dat we die na vanavond nooit meer gaan eten :-))
Okke Amerongen 22 februari 2012 19:48 uur
Hallo Rita, Leuk om te lezen, bedankt! De officiële versie van hutspot was eigenlijk ook met pastinaak in plaats van aardappel 🙂
Joost 27 februari 2012 22:21 uur
Hoi Okke,
bedankt voor de tip om aardappelen te vervangen door pastinaak.
Dat moet haast wel een middeleeuws recept zijn van voor de komst van de aardappel.
Ging er toen ook ajuin bij?
Okke Amerongen 28 februari 2012 07:22 uur
Hallo Joost, Ik weet niet of er toen ook al ui bij ging maar lekker is dat in ieder geval wel!
Cynthia 12 maart 2012 17:13 uur
Laatst voor het eerst pastinaak geproefd in een restaurant, en via Google op jouw blog terecht gekomen. Ben dit recept – as we speak – aan het maken. Alles geschild, in stukjes, in de pan. Straks koken en stampen maar 🙂 Bedankt voor je recept!
Okke Amerongen 12 maart 2012 17:23 uur
Hallo Cynthia, Leuk dat je mijn site ontdekt hebt en het recept aan het maken bent. Laat zeker even weten of het gelukt is en of het lekker was.
Anne 3 juli 2012 21:50 uur
Via google hier terecht gekomen. Net terug uit Wales en heb flink wat pastinaak meegebracht, kost daar echt niets !! Maar i.p.v. nu dagen deze groente te eten, kan ik deze ook invriezen ?
Okke Amerongen 8 juli 2012 19:44 uur
Hallo Anne, Ik heb pastinaak nog niet eerder ingevroren dus ik kan er helaas niets over zeggen. Het spijt me.
Nico de Graaff 13 oktober 2012 14:22 uur
En welke wijn drinken we daarbij?
Okke Amerongen 14 oktober 2012 08:26 uur
Hallo Nico, Ik ben geen wijnkenner maar je kunt hier ook prima een lekker glas bier bij drinken.
maria schenck 18 oktober 2012 10:26 uur
hallo, bedankt voor lekkere recepten, iedereen komt graag bij me eten, ik maak reclame voor jou site, groetjes maria
Ineke 9 december 2012 11:55 uur
Een heerlijke stampot gemaakt van zoete bataat , ui en pastinaak. Met gember, verse korander en een beetje garam masala erdoor. Niet helemaal fijn gemaakt, maar zo, dat er nog stukjes te proeven zijn. Erg lekker.
Debbie 10 februari 2013 20:52 uur
Vanavond eindelijk deze stamppot gemaakt (ik had een tijdje terug, tijdens de aanbieding van de ah al gereageerd, maar toen waren ze op). Zoontje (22 maanden) vond het niet vies maar gaf toch de voorkeur aan de worstjes die erbij lagen. We gaan het toch wel vaker maken, fijne afwisseling. Ik kende pastinaak trouwens wel al, wel vaker gegeten bij mijn ouders (vaak in de oven bij de kip samenmet wortel en paprika dacht ik) maar gewoon vergeten…
Schorseneren trouwens wel gegeten die week van de aanbieding, ook als stamppot. Waren niet zo duidelijk te proeven inde stamppot, de volgende keer weer een ander recept.
Jozina 13 mei 2013 13:09 uur
Hoi
Dank je wel voor al je recepten .Heb een boerenkoolstampot met pastinaak en gerookte kalkoen gemaakt was super
Groetjes Jozina
Okke Amerongen 18 mei 2013 13:14 uur
Hallo Jozina, Graag gedaan! De combinatie met gerookte kalkoen klinkt lekker.
Daniel 25 juli 2013 18:22 uur
Hallo Okke,
Het smaakte heerlijk!!!!!!!!
Als ik weer pastinaak heb zal ik zeker weer kijken!!
Groeten,
Daniël
Astrid 21 september 2013 21:54 uur
Pastinaak is prima in te vriezen, ik maak pakketjes samen met winterwortel. Bevroren in voorverwarmde oven en dan gaar bakken, laatste vijf min op grill stand. Mjammie
Femke van den Heuvel 21 november 2013 12:28 uur
Beste Okke, wat een leuke site heb je! Gisten heb ik deze stamppot gemaakt. Ik heb een praktijk in Chinese Geneeswijze en de ingrediënten van deze stamppot zijn heel goed om de energie (Qi) op te bouwen. Ik viel ook voor de eenvoud van dit recept! Heel gemakkelijk om klaar te maken. Ik vond de smaak alleen een beetje flauw. Heb jij nog tips over welke kruiden ik zou kunnen toevoegen? hartelijke groet, Femke
Okke Amerongen 22 november 2013 15:17 uur
Hallo Femke, Voor wat meer pit zou ik een van de volgende kruiden en smaakmakers proberen: meer peper, chili(poeder), nootmuskaat, iets mee jus met boter maken (ongezond maar lekker) of wat gember. Ik hoop dat het daarmee wat meer aan jouw smaak voldoet.
Martine 2 december 2014 09:53 uur
Beste okke, ik heb nog een knolselder over, kan ik dat ook door deze stamppot doen ?? Gr Martine PS. Ik heb aardpeer van iemand gekregen maar lieve help, WAT DOE IK DAAR MEE ???
Okke Amerongen 7 december 2014 21:22 uur
Hallo Martine, Je kunt het proberen met knolselderij maar de smaak is natuurlijk wel echt anders. Van aardpeer kun je trouwens ook heerlijke puree maken. Erg lekker, half om half met aardappel.