Pastinaakchips uit de oven
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
67 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 5 minuten
- Kooktijd:
- 25 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten
- 500 gram pastinaak
- olijfolie
- zout
Op Twitter zag ik een mooie foto van Robert-Jan van Lotringen voor pastinaakchips. Ik stuurde hem een berichtje of hij het recept misschien wilde delen. Zijn reactie: Zeker! Mail 't vanavond. Past trouwens ook wel in een twiet, zeg maar wat je liever hebt.
Voor wie Twitter niet kent in een Tweet (berichtje via Twitter) passen maar 140 tekens. Een korte SMS dus. Zo kort is dit recept niet maar het scheelt niet veel. In ieder geval bedankt Robert-Jan voor het lekkere recept en de mooie foto!
Pastinaak schoonmaken. In schijfjes snijden. Door olijfolie (eventueel met wat zout) halen. 20-25 minuten op de bakplaat in een oven van 160 graden. Uitlekken op keukenpapier. Afkoelen. Klaar.
Tips (van Okke):
Uiteraard kun je pastinaakchips ook gewoon maken in de frituur. Voeg dan wel kruiden na het frituren toe om vuil frituurvet te voorkomen.
Normale chips zijn er in allerlei smaken. Pas dus gerust een keer je favoriete smaak op deze pastinaak toe. Klop jouw favoriete smaakmaker door de olijfolie voor je de pastinaak erdoor haalt.
Meer weten over de maker van deze lekkere chips? Volg Robert-Jan van Lotringen op Twitter.
Reacties
Over deze site
Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.
Anke 23 januari 2012 23:41 uur
Brrr. Ik heb toch liever een zakje van de supermarkt. Twee keer heb ik dit recept geprobeerd, maar ik zal ’t niemand aanraden. Wat een nare smaak krijg je hiervan!
Okke Amerongen 24 januari 2012 11:37 uur
Hallo Anke, Mooi dat het het in ieder geval twee keer geprobeerd hebt. De chips uit de supermarkt worden gefrituurd en vaak extra gezoet en FLINK gezouten misschien is dat nog een mogelijkheid die je toe kunt passen om zo toch ook zelf de smaak naar wens te krijgen?
Daan 31 januari 2012 22:07 uur
Net geprobeerd. Hier wel gelukt en lekker bevonden! Eigenlijk heel makkelijk.
Okke Amerongen 1 februari 2012 07:38 uur
Hallo Daan, Mooi om te horen, ik begon me al zorgen te maken over dit recept 😉
Sanne 7 februari 2012 06:57 uur
Leuk en makkelijk recept maar ik kreeg ze niet goed knapperig. Langer in de oven, minder olie of nog dunner snijden??? Ik had wat chilipeper door de olijfolie gedaan hierdoor werden ze lekker pittig.
Okke Amerongen 7 februari 2012 16:43 uur
Hallo Sanne, Ik verwacht dat als je de pastinaakchips dunner snijd dat ze dan eerder knapperig worden. Let dan wel op dat ze niet aanbranden. De tip voor de combinatie met chilipeper lijkt mij lekker!
Gloria 17 februari 2012 19:20 uur
Onlangs groentechips uit de supermarkt gekocht en ik bedacht: dit wil ik zelf gaan maken. Pastinaken gekocht -voor het eerst- en op zoek gegaan naar een recept…kom ik jouw site tegen met allemaal pastinaak recepten! Sinds een tijd eet ik geen vlees en zoek ik recepten om “andere dingen”te eten: hier haal ik veel nieuwe ideën uit. De chips zitten nu in de oven…ben benieuwd.
Okke Amerongen 18 februari 2012 16:22 uur
Hallo Gloria, Ik hoop dat de chips lekker waren. Ik heb nog een aantal websites over groente dus daar kun je als nieuwe vegetariër ook terecht.
Mies 6 maart 2012 11:18 uur
Gloria, jammer dat je niet hebt laten weten of ze lekker zijn geworden
Tamara 25 maart 2012 18:16 uur
Heerlijk! Ik heb mijn chips gekruid met zout en paprika poeder. Volgende keert ga ik. het proberen met mexicaanse kruiden! Prima groente om in mijn aanstaande moestuin op te nemen:-) Fijne en handige sites zijn dit.
Okke Amerongen 30 maart 2012 11:27 uur
Hallo Tamara, Bedankt voor de complimenten. Goed dat je met jouw favoriete kruiden experimenteert. Wie weet is het met Mexicaanse kruiden nóg lekkerder!
Ina 15 april 2012 12:53 uur
Ik de pastinaak geschrapt en zo dun mogelijk gesneden en toen in de ftrituur op 190 graden: heerlijk!!!!! Hoeft van mij geen zout of iets anders meer over, is al lekker van zichzelf. Echt smullen.
Ik had een hele zak voor 1 euro op de markt gekocht. De rest ga ik vanavond in de oven doen met het recept van okke (honing erop) kijken of dat net zo lekker wordt.
Okke Amerongen 18 april 2012 10:41 uur
Hallo Ina, Leuk om te horen dat het allemaal goed gelukt is. Ik hoop dat het recept met honing erop ook lekker was.
Kim 2 september 2012 12:15 uur
De pastinaakchips komen net uit de oven en ze smaken heerlijk!
Bedankt voor het recept.
Wat ik mij nog afvroeg: hoe lang kun je de chips bewaren?
Okke Amerongen 3 september 2012 21:09 uur
Hallo Kim, Ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik vond ze zo lekker dat ze altijd gewoon direct op gingen. Als je ze toch wilt bewaren dan zou ik dat doen in een goed afgesloten bakje nadat ze afgekoeld zijn. Maar het lekkerste zijn ze helemaal kraakvers.
annet 12 september 2012 17:15 uur
Zojuist heb ik dunne plakjes pastinaak gebakken in een koekenpan met wat kokosolie tot ze bruin waren: af laten koelen en geen kruiden er verder op gedaan: heerlijk!
Okke Amerongen 13 september 2012 22:09 uur
Hallo Annet, Mooi dat het lekker was. Met kokosolie heb ik geen ervaring maar ik hoor er goede geluiden over. Zeker de moeite waard om het een keer te proberen.
carla hoofwijk 4 oktober 2012 18:00 uur
Heb net dit recept gemaakt. Heb er wel wok olie met chili met normale olie bij gebruikt. En verder knoflook zout eroverheen gestrooid. Super Lekker .Ik laat ze niet eens afkoelen en eet ze warm op . Heerlijk
lisa 8 oktober 2012 09:17 uur
Moet je ze schillen mijn perstinaken zijn al een beetje zacht aan het worden dus t lukt niet echt om ze te schillen dus ik doe ze zo en haal t randje er na afloop af of niet kun je de schil net als bij wortels eten??
Okke Amerongen 14 oktober 2012 08:21 uur
Hallo Carla, Dat klinkt heerlijk! Chips kun je uiteraard ook gewoon warm eten. In feite zijn patat ook een soort chips en die eet je ook warm.
Okke Amerongen 14 oktober 2012 08:22 uur
Hallo Lisa, Als je er chips van maakt kun je de schil ook laten zitten, geen probleem. Kook je de pastinaak dan zou ik ze wel schillen.
Marjolein 25 oktober 2012 21:40 uur
Ik had tot twee uur geleden volgens mij nog nooit een pastinaak van dichtbij gezien. Toch heb ik er twee gekocht in de supermarkt. Wat handig dat deze website bestaat zeg! De chipjes liggen nu in de oven. Zal vast wel lekker smaken :D. Ik kende het recept al, maar dan met kikkererwten. Ben benieuwd hoe de pastinaak smaakt.
Okke Amerongen 13 november 2012 21:02 uur
Hallo Marjolein, Leuk dat je gewoon een volledig nieuwe groente probeert. Het zal vast lekker zijn geweest. Op naar het volgende recept met pastinaak!
Jurriaan + Judith 16 november 2012 21:33 uur
Hoi Okke,
Judith en ik hebben net een overheerlijke pastinaak ovenschotel gemaakt, waarbij (zoals de naam al doet vermoeden) pastinaak de hoofdrol vervulde. Om jou te helpen de allerbeste pastinaak-site van Nederland (of misschien wel de ganze wereld) te worden willen we dit recept natuurlijk best met jou delen, maar daar moet je dan wel wat voor doen. Het lijkt ons bijvoorbeeld leuk als je op je pastinaak-site een foto van jezelf publiceert in een creatieve pose.
Met warme groetekes,
Jurriaan + Judith
Lies 28 december 2012 15:02 uur
Gedompeld in arachide-olie met gemberpoeder en zout. En een andere lading met olijfolie, lookpoeder en zout. Daarna gebakken in oven, tien min en ze waren al klaar. Lekker. Volgende keer maak ik lange schijfjes in plaats van ronde want ze krimpen wel heel erg.
Winny 1 januari 2013 19:07 uur
Vandaag de chips gemaakt met kruidenzout en olijfolie. Ik vind ze het lekkerst als ze krokant bruin zijn. In mijn oven had ik iets langer nodig dan de voorgeschreven tijd. Overheerlijk.
Rob 21 januari 2013 19:26 uur
Het was heerlijk!
Nog wel een extra tip: de laatste tien minuten ovenstand hetelucht met bovenwarmte gebruiken om de chips lekker krokant te krijgen.
Ron 23 januari 2013 12:35 uur
Nou ik ga straks ook aan de pastinaak, chips als bijgerecht van een nassi maaltijd ipv kroepoek.
wieke 24 januari 2013 16:01 uur
Heerlijk! Ik ben meteen verslaafd! Gister voor het eerst gemaakt en sta nu tijdens het oppassen op mijn kleinkind een nieuwe en nu dubbele portie te maken voor mezelf en mijn dochter als ze straks thuiskomt.
Ik heb ook schorseneren gekocht en las dat je meerdere sites hebt ook over schorseneren.
Vraagje: zijn dat allemaal aparte sites of staat er ergens iets gebundeld.
Enne…….bedankt hoor voor dit recept! Topper!
groetjes, Wieke
Okke Amerongen 26 januari 2013 12:32 uur
Hallo Wieke, Mooi dat het lekker was. Ik heb voor alle groenten een eigen site. Dat is wel lekker overzichtelijk als je pastinaken of schorseneren in huis hebt gehaald. Veel kookplezier!
Marloes 31 januari 2013 20:34 uur
Mijn man en 3 zonen vonden het heerlijk, het eerste portie was zo op, op mijn vraag of ik nog wat moest gaan maken kreeg ik een vierstemmig gejuig als antwoord!! Ik ga je sites bekijken voor nog meer lekkere recepten.
Groeten Marloes
Sarah 8 februari 2013 17:32 uur
Ik kreeg vanmiddag pastinaak in mijn ‘proefpakket’ en bij het zoeken naar recepten kwam ik op deze site. Ik heb net de chips gemaakt met alleen olie (geen kruiden) en ze waren heerlijk! Ook mijn dochters van 4 en 6 zitten er van te smullen. Ze waren trouwens niet krokant geworden, maar dat geeft niets. Bedankt!
Okke Amerongen 23 februari 2013 20:19 uur
Hallo Marloes, Bedankt voor de leuke reactie. Een heel gezin als fans van de pastinaak erbij! Erg leuk!
coby visser 23 februari 2013 23:39 uur
Ga voor het eerst iets met pastinaak doen. Ga chips frituren in kokosolie .
Lekker Happen 3 november 2013 14:02 uur
Leuke tip om met mijn pastinaken chips te bakken. Ben benieuwd of het lukt!
Suzanne 4 november 2013 11:29 uur
Wat een leuke site en wat een goed idee om van pastinaak chips te maken. Ik ga het gelijk proberen.
ineke van rijt 4 november 2013 17:43 uur
Uit een receptenboek van Jonathan Karpathios: pastimaakchips de tip om de pastinaak na het schillen met de kaasschaaf in dunne repen te snijden en die in de frituur te bakken tot ze goudbruin zijn en geen belletjes meer afgeven, ze gaan dan ook leuk krullen omdat ze zo dun zijn, beetje zeezout er op, klaar.
Frituren op 140 graden.
mj 16 december 2013 19:45 uur
Ik heb ze gemaakt! en absoluut heerlijk! eerst goed gehusseld door olijfolie zout en parikapoeder, daarna gebakken in de oven. Ik heb met een dunschiller lange repen gesneden, dat gaat een stuk sneller! Heerlijk krokant
Marina 19 december 2013 18:44 uur
klinkt lekker. Zou dit ook lukken in een actifry? (hete lucht frituren met minimaal olie) Iemand ervaring hiermee?
Ingrid 7 januari 2014 15:59 uur
Ik heb ze net gemaakt, inderdaad zalig en lekker knapperig! Om zo weinig mogelijk olie te gebruiken heb ik de ene kant op een ingeoliede bakplaat gelegd en de andere kant met een kwastje met olie ingesmeerd. Daarna bestrooid met zout en gyroskruiden. Heerlijk!!!!
oosjeu 7 januari 2014 20:16 uur
Zo na aanleiding van een stuk in de allehande ben ik eens opzoek gegaan naar pastinaak. Zo kwam ik op deze website (en alle andere van Okke). Vandaag heb ik de chips uit de oven geprobeerd. Tussendoor stiekem af en toe geproeft en ik proefde al snel de zoete smaak. Helaas zijn er een aantal verbrand en een aantal nog niet gaar. Dus volgende keer toch maar alles met de dunschiller bereiden. Is alles even dik.
Wel vroeg ik me af of ze in de olie horen te zwemmen. Bakplaat lag behoorlijk vol.
Erg lekker verder. Volgende keer nog maar eens proberen en dan voegen we wat extra kruiden toe. Ben ook erg benieuwd naar alle andere recepten.
Leuke website’s
Jmjm 16 januari 2014 02:33 uur
Ik had van mensen wel eens gehoord ‘Eerst koken etc etc’ maar op deze manier ging het prima! De chips kwamen toch het best uit de pan (frituren). Zowel oven als pan geprobeerd namelijk. Ook in reepjes snijden (frites formaat ongeveer) geeft een heerlijk resultaat. Een soort aardappel-vrije frites. Ik heb de pastinaak helemaal ontdekt, top spul! Volgende keer dat ik thuis patat bak, wordt het pastinaak-patat
Okke Amerongen 19 januari 2014 20:05 uur
Hallo Jmjm, Mooi dat je het vergeleken hebt. Ik heb zelf geen frituur maar anders zou ik zeker proberen of het in de frituur inderdaad lekkerder is dan in de oven. Met aardappels maak ik ook vaak patat uit de oven en ik merk dat het helpt om het zeer royaal met olie te mengen. Waarschijnlijk omdat je dan ook een frituur effect krijgt?
Anna 6 februari 2014 14:18 uur
Okke! Robert-Jan! Wat een geweldig heerlijk recept! Dank dank dank, snel, puur en heerlijk…! Dát zijn de top recepten, wat mij betreft.
Okke Amerongen 8 februari 2014 08:25 uur
Hallo Anna, Leuk om te horen. Fijn dat het lekker was!
Frans 8 februari 2014 14:06 uur
net een mandoline gekregen 🙂 aardappel chipjes zijn net uit de oven en de pastinaak ligt er nu in.. eens kijken of ik straks ook een positieve reply kan geven.
Mirjam 8 februari 2014 14:32 uur
Ik zag de pastinaak liggen en dacht nou moet ik die eens meenemen en er wat van maken. Via Google kwam ik ook hier en heb dus de ovenversie gemaakt. Plakjes met de overdwarse dunschiller gemaakt, olijfolie erover gesprayed op de bakplaat en zout erover gestrooid. Mmm ze zijn crispy en lekker. Nou nog vanavond iets anders met de andere maken. Bedankt voor het recept!!
Frans 8 februari 2014 14:53 uur
chips waren klaar… heb 1 stukje geproefd.. de rest was weg voor ze af konden koelen 🙂
Jmjm 8 februari 2014 23:09 uur
@Okke: Ik heb ook geen frituurpan, maar heb gewoon een pan met veel olie gevuld en het daar in ‘gefrituurd’. De temperatuur zal nagenoeg hetzelfde zijn geweest. Inmiddels het ik het een tweede keer gedaan. Ik ben er fan van. Zeker met zelfgemaakte lekkere ‘mayonaise-like’ saus. Toppie! 🙂
Okke Amerongen 9 februari 2014 08:38 uur
Hallo Frans, Mooi bericht hoor 🙂 Er zit niets anders op dan het recept nog een keer te maken.
Okke Amerongen 9 februari 2014 08:41 uur
Mooi Jmjm, Mooi dat de chips goed gelukt zijn. Klinkt goed die geheime saus!
Shannon 18 februari 2014 15:34 uur
Ik kreeg vandaag van iemand wat pastinaken en ik had geen idee wat ik ermee moest haha. Googlen natuurlijk: je kunt er chips van maken?! Dat zou tof zijn! Jouw recept gevonden en meteen begonnen. Zo gepiept en daarna in de oven. Ik heb nu 2 porties op en vanavond ga ik de 3e maken 🙂 erg lekker en zoveel gezonder dan gewone chips 🙂 super bedankt!
Gerwin 23 februari 2014 22:29 uur
Hebben van oom deze oude groentesoort gekregen. Zocht recepten en heb die geprobeerd. Bakken met nasi-kruiden, witte rijst er bij en heerlijk gesmuld, maar wel langer laten “wokken” dan werd aangegeven (10 minuten) en na een 20 minuten aan persoonlijke smaak (zouter) aangepast.
Nu nog de chips maken. Dun en een beetje specerijen gebruikt. Dit valt niet mee. De chips is niet krokant en ondanks dat ze heel dun zijn niet echt lekker. Morgen een nieuwe aanpak. 200 Graden proberen. Wie weet.
Okke Amerongen 28 februari 2014 11:37 uur
Hallo Gerwin, Ik hoop dat het op 200 graden heerlijke chips zijn geworden!
Ferry Fassaert 4 april 2014 13:21 uur
Ik ga vanavond pastinaakchips maken. Zou ik er ook soja bonen met gekookte spelt bij kunnen gebruiken?
marja 6 april 2014 14:34 uur
ikwilze ook maken maar kan het ook zonder olie wantdat mogenwij niet op de lijnclub
Erna de Wit 18 april 2014 16:35 uur
Ik heb nog nooit pastinaak gegeten maar het lijkt mij heel lekker. Rozemarijn ga ik gebruiken.
Elianne 20 augustus 2014 15:57 uur
Wauw! Eerste keer pastinaak en ben niet teleurgesteld! Heb wel wat gespeeld met de temperatuur: de laatste paar minuten naar 200 graden met grill gegaan. Heerlijk met wat peper, zout en chilipoeder!
Miranda 12 september 2014 19:09 uur
Zo lekker dit, straks gaat er weer wat de oven in.
André 5 oktober 2014 17:08 uur
Pastinaakchips zijn heerlijk, vooral nu in de herfst, bij wildgerechten bijvoorbeeld (en ook zo als snack). Vanavond fazantborstfilet, knolselderijpuree, pastinaakchips en vosbessen.
Dank voor dit recept, lekker makkelijk te maken, volgde meestal Engelse sites (daar is ‘parsnip’ erg populair).
Agnes 11 oktober 2014 14:41 uur
Wij hebben gister in het restaurant pastinaak chips gegeten . Erg lekker dus vanavond gaan wij zelf pastinaak chips maken. Ik vraag me alleen maar af hoe dun moet ik ze snijden om ze lekker knapperig te houden ?
Okke Amerongen 12 oktober 2014 08:01 uur
Hallo Agnes, Probeer ze zo dun mogelijk te snijden maar belangrijker: zorg dat ze allemaal even dik zijn. Anders is het ene chipje zwart en de andere nog zacht. Veel succes.
Maaike 20 oktober 2014 22:03 uur
Lekker, met pindakaas,olie en zeezout! 🙂
Ida 2 november 2014 12:53 uur
Wauw gisteren voor de eerste keer pastinaak chips uit de frituur gemaakt. Heerlijk, prima alternatief ter vervanging van frites/aardappelen, waar ik inmiddels een intolerantie voor op heb gebouwd. Een aanrader.
Natasja vd Reest 5 november 2014 17:00 uur
Net voor het eerst pastinaak gegeten…in de vorm van chips uit de oven. Recept van deze site gehaald, en aangevuld met wat paprikapoeder, kerrie en chilivlokken. Héérlijk!!!
Margriet Bouhuijs 7 november 2014 12:07 uur
Verskrat van postcodeloterij gekregen met daarin ook pastinaak.
Deze lekker gebakken in een klein beetje wokolie.
Was heerlijk. Nu nog chips uit oven proberen maar dat zal vast ook lekker zijn.
Emelie 15 december 2014 16:03 uur
was op zoek naar recepten voor pastinaak, en kwam bij jou terecht, wat een leuke recepten, vooral ook de chips. ik heb het fodmap dieet en kan nu voor afwisseling jou recepten gaan gebruiken, dank je wel. groetjes Emelie.