Pastinaakquiche met tijm

Pastinaakquiche met tijm Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 25 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Aantal personen:
4-6

Ingrediënten:

  • 2 kleine pastinaken of 1 grote
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 100 gram salami
  • handje kerstomaten
  • pakje bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • geraspte kaas, klein handje
  • cayennepeper
  • tijm
  • peper
  • zout

Evelyn Grooten maakte voor mij deze quiche met pastinaak. De pittige salami en de tijm is een mooie tegenhanger voor de zoete pastinaak. Geraspte kaas geeft deze taart een lekker zoutige smaak. Eet de taart warm uit de oven of serveer er een lekker frisse groene sla bij. Deze taart is goed voor te bereiden en zelfs in te vriezen. Dan heb je altijd echt iets lekkers in huis!

Schil de pastinaak en snijd het in kleine stukjes. Stoof ze in boter tot ze zachtjes zijn. Als het zover is, voeg dan gehalveerde champignons toe met een uitje. Snijd de salami en halveer de kerstomaatjes. Voeg dit toe aan de pastinaak en roer het goed door.

Bekleed een springvorm met bladerdeeg. Schep het pastinaakmengsel in de springvorm. Klop in een kom de eieren met het room en roer er de cayennepeper, peper eventueel zout en de tijm doorheen. Giet het mengsel over het pastinaakmengsel. Rasp er flink wat kaas over en dan 40 minuten in een oven op 200 graden. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Laat zeker even een reactie achter om te laten weten of het lekker was en of je misschien nog tips of verbeteringen hebt.

Reacties

  1. A van Dam 6 november 2011 20:56 uur

    Heerlijk recept. Onze 1e ervaring met pastinaak, en nu al twee keer gemaakt. Een aanrader!

  2. Okke Amerongen 9 november 2011 21:31 uur

    Hallo A van Dam, Leuk om te horen. Er komen nog veel meer lekkere recepten aan. De groentela ligt vol pastinaken dus ik moet aan de slag 🙂

  3. Rutger 12 november 2011 10:46 uur

    Beste Okke, we willen het recept graag proberen, wat voor room gebruik je?

  4. Okke Amerongen 13 november 2011 08:17 uur

    Beste Rutger, Voor dit recept gebruik ik gewoon slagroom. Ik heb het ook even in de ingrediëntenlijst van het recept aangepast. Bedankt voor de tip!

  5. A van Dam 13 november 2011 13:17 uur

    Hallo, voor de room hebben wij creme fraiche gebruikt. werkt ook prima

  6. Okke Amerongen 13 november 2011 21:43 uur

    Hallo A. van Dam, Bedankt, mooi om te weten dat crème fraîche ook werkt. Dat is ook weer wat lichter dan slagroom.

  7. Joke vd H 1 maart 2012 19:11 uur

    Eerste kennismaking met de smaak van pastinaak. Lekker, lijkt op wortel, maar net even anders. Heerlijk recept van de pastinaak quiche! Op zoek naar nog meer recepten met pastinaak…

  8. Okke Amerongen 4 maart 2012 22:19 uur

    Hallo Joke, Mooi dat het recept lekker was. Er staan nog heel wat andere lekkere recepten op. Ik hoop dat die recepten je ook goed bevallen!

  9. Alex 4 mei 2012 09:41 uur

    Beste Okke,

    Om te smullen…… vooral met een wat oudere kaas wordt het zoete van de pastinaak even onderbroken. Lekker met een frisse veldsla en lente ui serveren……. en een plakje uigebakken bacon als servering…….. heerlijk, bedankt!

  10. Okke Amerongen 6 mei 2012 08:29 uur

    Klinkt heerlijk Alex. Mooi dat het goed gesmaakt heeft. Ik vind quiche met frisse sla ook altijd erg lekker. Deze serveertip voeg ik nog even toe. Bedankt!

  11. Kees Gravemaker 25 augustus 2012 18:58 uur

    Beste Okke, Vandaag heeft Gerty jouw hartige patinakentaart gemaakt. Een onovertroffen gerecht! Bedankt voor dit heerlijks van oud hollandse groenten!

  12. Okke Amerongen 28 augustus 2012 07:57 uur

    Hallo Kees en Gerty, Mooi om te horen dat de taart lekker was. Bedankt voor het compliment!

  13. Ellen 28 augustus 2012 10:46 uur

    Hallo . Ik wil deze taart gaan maken maar m’n kinderen gruwen van champignons, heeft er iemand een idee wat ik ipv champignons kan gebruiken?
    Ellen

  14. Kees Gravemaker 28 augustus 2012 13:39 uur

    gewoon, zonder champignons! is ook erg lekker.

  15. Regina 8 november 2012 22:02 uur

    Beste Okke, ik heb dit heerlijke recept vanavond gemaakt en ik vond het een groot succes!! Ook mijn vriend was erg enthousiast. Ik heb wel wat aanpassingen gedaan: Ik heb de salami eruit gelaten (daar houden we niet zo van, als tegenhanger heb ik er wat meer kaas in gedaan) en ik heb in plaats van gewone champignons shii take, oesterzwammen en kastanje champignons gebruikt. Het was heerlijk! Lekkere groene salade erbij, heel geslaagd! Pastinaak is verrukkelijk! Ontzettend bedankt voor het delen van je recept! Mag ik de link van je website op mijn log zetten bij mijn links?

  16. Okke Amerongen 13 november 2012 21:11 uur

    Hallo Regina, Mooi dat je een eigen draai aan het recept geeft. Dat doe ik ook altijd. Een link naar de site vind ik super, alvast bedankt! Mooie site heb je trouwens ook. Die gevulde koeken!!! Daar ben ik ook echt gek op. Nog nooit zelf gemaakt, gek eigenlijk. Als ik tijd heb ga ik een keer jouw recept proberen.

  17. Ineke 9 december 2012 12:08 uur

    Ik vind h’m met een pittige geitenkaas heerlijk!

  18. Okke Amerongen 9 december 2012 14:34 uur

    Hallo Ineke, Mooi om te horen. Het is nu het seizoen dus je kunt volop koken en genieten van de pastinaak. Eet smakelijk!

  19. Mieke van Loenen 5 februari 2013 12:43 uur

    Super lekker, ik ben helemaal fan van pastinaak geworden. Dit weekend ga ik de soep proberen!

  20. Karin 4 mei 2013 18:48 uur

    Vanavond geprobeerd, HEERLIJK!! Ik had de kaas en salami weggelaten en een rode paprika toegevoegd. Smaakte erg goed.

  21. Claire van der Meer 3 maart 2014 13:41 uur

    Gisteravond hebben we dit recept gemaakt. Wat was dat lekker! Omdat we met z’n 2 zijn kunnen we er ook nog een tweede keer van genieten en dit recept gaat nog vaak herhaald worden!

  22. Maria 2 oktober 2014 14:32 uur

    Even een vraagje. Pastinaak is snel klaar, moet het echt eerst gestoofd worden voor het de quiche in gaat?

  23. Patricia 5 november 2014 14:08 uur

    Zoekende naar een recept voor pastinaak, vond ik deze heerlijk quiche.
    Gisteravond stond deze bij ons op tafel, we hebben er allemaal van genoten! Ik heb alleen de slagroom vervangen door crème fraise.
    Ik vind het een uitdaging om iedere keer weer iets lekkers te maken van de ‘vergeten groente’, waaronder de pastinaak.

    Ik heb dit recept (wat aangepast..), met link, op mijn blogsite geplaatst, aangevuld met eigen foto’s.

  24. Marijke 11 november 2014 18:52 uur

    Wij hebben de quiche vandaag gegegeten .Erg lekker .Nog nooit pastinaak gegeten hadden ze gehad van de buurman (die ze niet lekker vond) uit zijn groentetuin Wij vonden dit recept voor herhaling .Bedankt

  25. A van Dam 18 december 2014 17:38 uur

    Al weer een aantal jaar geleden voor het eerst gemaakt, maar een blijvertje in onze keuken. Hij staat inmiddels weer in de oven……