Pastinaaksoep met gember en mierikswortel
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
28 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 20 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten:
- 1 kilo pastinaken
- 2 grote of 3 kleine uien
- 9 cm verse gember
- 50 gram verse mierikswortel
- scheut olijfolie
- 1 liter groentebouillon
- zout en peper uit de molen
- eventueel: scheut (soja)room
De verse gember en verse mierikswortel zorgen ervoor dat deze pastinaaksoep lekker scherp wordt. Een heerlijke soep voor een koude (winter)dag en ook nog eens makkelijk om te maken: binnen 30 minuten op tafel.
Schil de pastinaken en snij ze in gelijke stukken.
Maak de uien schoon en snij ze in vieren.
Schil de verse gember en verse mierikswortel en snij ze in kleine stukjes.
Fruit de uien met de gember en mierikswortel aan in een beetje olijfolie.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg de pastinaken toe.
Pureer de soep met een staafmixer (of blender) als de pastinaken gaar zijn.
Voeg eventueel wat (soja)room toe. Breng de soep opnieuw aan de kook en breng op smaak met zout en peper.
Pastinaak over?
Frituur dunne plakjes een paar minuten in plantaardige olie en bestrooi met wat zeezout. Heerlijke chips voor zo uit de hand, maar ook lekker bij veldsla of deze soep.
Dit recept is van Joeke Warmerdam en is afkomstig uit het boek De Groene Garde – Over (h)eerlijk eten van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink in samenwerking met Floortje Dessing.
De Groene Garde is een kookboek dat gaat over de triomf van de seizoenen en natuurlijke smaaksensaties. Aan de hand van 100 seizoensrecepten (van bekende koks als Ramon Beuk, Yvette van Boven en Lisette Kreischer) en verhalen en interviews met pioniers kom je meer te weten over seizoens- en streekgebonden eten, biologische voeding, fair trade, koken zonder pakjes en zakjes, de wirwar aan keurmerken, goede en foute vis en de meerwaarde van minder vlees. Het boek bevat naast recepten veel praktische tips voor het kopen, bereiden en bewaren van een (h)eerlijke maaltijd.
Reacties
Over deze site
Pastinaak.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Pastinaak.nl alles over het doel van deze site.
Anny Reijnders 20 januari 2013 11:12 uur
Een supersoepie .lekker speldbrood erbij en je maaltijd is compleet. Eet smakkelijk
Kristel 27 januari 2013 11:49 uur
ik kon geen verse mierikswortel vinden, dus maar uit een potje. Ging ook goed.
Ik ben dol op soepjes, zo gemaakt en zo dankbaar! Deze ga ik zeker toevoegen aan mijn ouvre.
Okke Amerongen 29 januari 2013 20:57 uur
Hallo Kristel, Verse mierikswortel is ook lastig te vinden. Bij Turkse of Marokkaanse winkels of biowinkels/markt kom ik het nog wel eens tegen. Maar in Nederland is het inderdaad flink zoeken. Mooi dat de soep lekker was!
Gerhard 31 januari 2013 15:42 uur
een aanvullend wok gerecht op deze soep
2 stelen bleekselderij in blokjes gesneden
250 gram spruitjes
1 pastinaak in blokjes gesneden
2 gesneden lenteuitjes
3 grote aardappelen in blokjes gesneden
125 gram spekreepjes
1tl hacheekruiden en 1 tl aardappelkruiden
Was de spekreepjes met warm water om het zout te verwijderen en bak ze vervolgens in een klein stukje margarine bruin
stoom de groentemix van bleekselderij pastinaak en lenteui in 5 min gaar
stoom de aardappelblokjes in 5 min gaar
voeg alles toe aan de gebakken spekreepjes
voeg de kruiden toe en schep dit alles goed door elkaar gedurende 5 min op een laag vuurtje
Gerhard 31 januari 2013 20:02 uur
Hallo Kristel: Je kunt inplaats van mierikswortel als alternatief ook Franse mosterd gebruiken
Antoinette 23 februari 2013 19:44 uur
Soep vanavond gemaakt: heerlijk! Inderdaad zonder verse mierikswortel, maar evengoed geslaagd.
margareth vogel 22 september 2013 21:24 uur
Heerlijk deze pastinaak
soep!
inez 11 oktober 2013 11:44 uur
Inderdaad heerlijke soep. Door de geuren die vrij komen, is het maken van de soep al fijn om te doen. Voor mij dus dubbel feest!
Nelleke 23 oktober 2013 12:31 uur
Hoi, Ik heb net recept gebruikt voor de pastinaaksoep, met verse mierikswortel uit eigen tuin…
ik dacht eigenlijk dat de smaak van mierikswortel verloren ging als je het kookt?!
Maar de soep is echt héérlijk.
Complimenten. Volgend jaar gaan we pastinaak zaaien, denk ik.
groetjes, Nelleke
Trix 1 november 2013 12:16 uur
Hallo,
Gisteren de Pastinaaksoep gemaakt. Met mierikswortel fijn geraspt uit een potje van Kuhne. De soep was echt heel erg lekker. Dank je wel voor ’t recept.
Emma Eltink 16 november 2013 18:14 uur
Het was een heerlijk pittig soepje! De combinatie was voortreffelijk!
Erna 27 november 2013 21:10 uur
Heerlijke soep. Lekker met versgebakken brood erbij.
July 28 november 2013 20:42 uur
Heerlijk soepje van mijn favoriete groente uit eigen moestuin. Ik schil de pastinaak niet, maar borstel hem stevig af met een speciaal groenteborsteltje. Als er nog vuil in de naden blijft zitten schraap ik dat er met een puntmesje uit. En mierikswortel is inderdaad niet vaak te krijgen, maar uit een potje smaakt ook heerlijk!
margareth vogel 1 december 2013 16:08 uur
heerlijk deze soep blijft favoriet
Ineke Fransen 2 december 2013 21:03 uur
Het is een heerlijke soep. Ook mijn vrienden waren zeer enthousiast.
Ik zal ‘m zeker vaker maken. Het leuke was dat ik voor het eerst mierikswortel uit eigen tuin kon gebruiken. Heel makkelijk trouwens. In het voorjaar een stukje mierikswortel in de grond gestopt, prachtig gebloeid met leuke bloempjes en grote bladeren en onlangs opgegraven. Resultaat een paar wortels. Echt leuk
agnes 2 december 2013 21:29 uur
Helaas erg bitter geworden terwijl ik toch het recept volgde wat ging er fout?
stekkie 11 december 2013 18:12 uur
zeer verontwaardig over het feit dat er bij de “gewone”groenteman geen mierikswortel te koop zou zijn
bij div. “Hollandse” groente winkels in amsterdam e.o.is het dagelijks verkrijgbaar o.a bij groenteman Wessels op de koninginneweg.
p.s. eerst informeren dan pas publiceren!!!!!
Antoinette 11 december 2013 23:07 uur
Sorry Stekkie, maar ik woon niet in de “grote stad”, en ik kan het nergens vers krijgen. Ook niet in de bio-winkel.
Fabita 19 december 2013 11:12 uur
Sorry Stekkie, ik woon ook niet in Amsterdam e.o. dus ook geen verse mierikswortel te krijgen. Ook niet bij ” hollandse groenteboeren”.
Gemma 4 januari 2014 12:06 uur
Sorry Styekkie, misschien eerst informeren waar iedereen woont, daarna pas publiceren 🙂
Gemma 4 januari 2014 12:07 uur
Sorry Stekkie, misschien eerst informeren waar iedereen woont en daarna pas pubkiceren 🙂
jannie 28 januari 2014 18:20 uur
WOW, voor het eerst van mijn leven pastinaak geproefd.
Ik had geen mierikswortel in huis maar zonder was het ook waanzinnig lekker!!!!
Bedankt voor dit recept!!!!!
Dit is een blijvertje…
Miertje72 6 februari 2014 19:48 uur
Ik heb de soep ook gemaakt maar net even anders. Ik heb als extra wat knolselderij, knoflook en truffelolie gebruikt en 1 groentenboillon en 1 bospaddenstoelenboillonblokje gebruikt. Heb ook geen verse mierikswortel genomen maar uit een potje. Op de gok 2 eetlepels erdoor gedaan. Ik vond het net even te pittig. Volgende keer iets minder mierikswortel maar voor de rest een lekker soepie hoor!
Linda 25 februari 2014 11:43 uur
Iemand enig idee waar het kommetje je verkrijgen is..?
Nasima 15 oktober 2014 15:10 uur
Lieve kokjes,
Vers gaat altijd boven alles, maar als je heel snel heerlijke gebakken pastinaak uit de oven wilt genieten, probeer dan ook de diepvries gesneden pastinaak van de Lidl. Overheerlijk en je kan er eindeloos meer variëren . Lieve groetjes en geniet van het eten. Nasima
Gert 29 november 2014 18:37 uur
De komende maand(en) is verse mierikswortel verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Marco Schrauwen 10 december 2014 02:46 uur
Vervang de helft van de hoeveelheid pastinaak eens door tampinoer (aardpeer). Schoongeborsteld, gewoon ongeschild in blokjes snijden en eerst even flink aanzetten in een scheut olijfolie. De rest van de ingrediënten erbij en nog even meebakken. Daarna de hele buis in een pan met kruiden- of groentenbouillon en zachtjes koken tot alles gaar is. De staafmixer erop en daarna opdienen met een scheutje sojaroom en wat gehakte walnoot.
Marco Schrauwen 10 december 2014 02:49 uur
“buis” moet natuurlijk “bubs” zijn…