Pastinaakzalf

Pastinaakzalf Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 44 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

  • 500 gram pastinaak
  • chili poeder
  • nootmuskaat
  • kruidnagel
  • 200 gram roomboter
  • laurier

Op een zalf van pastinaak...je hoort TV-koks dit regelmatig zeggen. Olaf Bouwman is misschien geen TV-chef maar hij maakt dit gewoon in eigen keuken. Niet voor een chique diner maar voor zijn eigen kinderen. Geweldig om zo lekker voor je kinderen te koken! Gelukkig wilde Olaf dit recept wel delen. Op de foto zie je een bereiding met zoete aardappel en entrecote. Pastinaakzalf is met veel meer gerechten te combineren dus laat je door de foto niet tegenhouden om er iets heel anders mee te maken. Vanwege de zachte wat zoetige smaak is een combinatie met een krachtige smaak aan te bevelen. Voor de rest...gebruik gewoon je fantasie.

Pastinaak schillen en in gelijke blokjes snijden. In water met zeezout en twee blaadjes laurier en een kruidnagel aan de kook brengen. De pastinaak moet net onder water staan. De pastinaak gaar koken. Dit duurt afhankelijk van het formaat blokjes 10-20 minuten. Daarna afgieten en kruiden verwijderen. Bewaar het kookvocht. Pastinaak en boter met de staafmixer of keuken machine pureren en op smaak brengen met de de specerijen. Als de zalf te dik is, dan op de juiste dikte brengen met het kookvocht ( hier zit veel smaak aan). Eet smakelijk!

Meer weten de maker van dit lekkere recept? Volg Olaf Bouwman op Twitter.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat zeker even een reactie achter om te laten weten of het lekker was en of je misschien nog tips of verbeteringen hebt.

Reacties

  1. Paul Zaal 28 april 2012 17:05 uur

    Ik ga dit zo maken en ben benieuwd….. Klein vraagje : als er veel smaak blijft ‘hangen’ in het kookvocht, dan is het toch niet verstandig om de pastinaak in ‘ruim water’ klaar te maken (een minimale hoeveelheid vocht
    ligt dan toch meer voor de hand ?)

    gr., Paul Zaal

  2. Okke Amerongen 6 mei 2012 08:27 uur

    Hallo Paul, Het recept heb ik van Olaf gekregen en ik heb er eigenlijk niets aan veranderd. Zelf kook ik groente ook met weinig water om smaakverlies te voorkomen. Ben het dus wel met je eens en zou inderdaad het niet in ruim water koken. Ik pas het aan in het recept. Bedankt voor de tip.

  3. Sandra 7 juni 2012 18:42 uur

    Hij is heerlijk!

  4. Sharon 13 juni 2012 16:55 uur

    De boter mag wat minder maar verder: Superrrrlekker!! Ook zonder specerijen al erg lekker!

  5. Okke Amerongen 13 juni 2012 19:02 uur

    Hallo Sharon, Het is inderdaad nogal rijk aan boter. In restaurants koken ze vaak erg scheutig met boter, zout etc. Lekker maar niet gezond om iedere dag zo royaal te eten. Maar… af en toe moet het kunnen.

  6. Tanja 21 augustus 2012 18:33 uur

    Tja, mijn vriend kwam thuis met pastinaak en ga dan maar eens zoeken. Uiteindelijk kwam ik op dit recept uit en het was verrukkelijk. Ook met kip piri piri en gegrilde groenten. Dit gaan we zeker nog eens doen, het recept zit in mijn receptenboekje!

  7. Okke Amerongen 22 augustus 2012 07:51 uur

    Hallo Tanja, Leuk om te horen dat het recept goed bevallen is. Als je vriend de volgende keer weer met pastinaak thuis komt dan weet je waar je lekkere recepten kunt vinden 🙂

  8. Andre 1 september 2012 15:32 uur

    Ik verbouw zelf pastinaak in mijn moestuin en ben het nu aan het bereiden.
    Vast weer heel lekker. Ik doe er ook nog een beetje kurkuma bij!

  9. Andre 1 september 2012 18:50 uur

    Heerlijk die vergeten pastinaak!!!!
    Met een rammenas-salade erbij, met sambal en gembersiroop

  10. Okke Amerongen 2 september 2012 08:08 uur

    Hallo Andre, Mooi dat het lekker was. Rammenas, dat hoor je ook niet vaak. Inderdaad ook een lekkere groente!

  11. Gé de Grooth 7 september 2012 09:56 uur

    Bij pastinaakzalf past een chutney heel goed.
    ingrediënten;
    3 rode uien,beetje olie,1 mango,200 gram suiker 1 pijpkaneel 2 bouillonblokjes.
    Fruit de uien in de olie en voeg daar de mango-suiker-kaneel-en bouillonblokjes toe totdat de mango glazig ziet.hmmmmmm

  12. Okke Amerongen 12 september 2012 10:17 uur

    Hallo Gé, Mooie tip om er chutney bij te maken. Ik ga het zeker een keer proberen.

  13. Wim 14 november 2012 22:51 uur

    Hoi Okke,

    Ik ben nog een heel ouderwetse kok, in de zin dat ik stoomstapelpannen gebruik (onderste vullen met water, en dan kun je daarbovenop div pannen zetten met bijv aardappels, groenten, etc etc).

    Kun je pastinaak ook garen op deze wijze? Zo niet ga ik het gewoon binnenkort proberen.

    Groetjes,
    Wim

    p.s. We hebben ze net vers uit de tuin gehaald en er een heerlijke soep van gemaakt. Toen hadden we er nog een paar over en die gebakken in de frituur. Yummieeee.
    Ga binnenkort meer rooien. We hebben nog de nodige staan in de tuin, naast de schorseneren… Nog zo’n lekkere groente.

  14. Ria 23 november 2012 13:06 uur

    Letterlijk en figuurlijk HEERLIJK om al deze recepten te lezen over pastinaak.
    Maar zijn er ook ervaringen in combinatie met vis? Wij eten minstens 2 tot 3 keer per week vis. Ben benieuwd naar reacties…..

  15. Okke Amerongen 9 december 2012 08:11 uur

    Hallo Wim, Pastinaak kun je zeker ook stomen. Een lekkere en gezonde bereidingswijze. Schorseneren zijn inderdaad ook heerlijk. Je had het vast al gezien maar ik heb ook een website over schorseneren.

  16. dominique 9 december 2012 15:32 uur

    mooi receptje,juist klaar.
    heb afgewerkt met nootmuskaat en zure room.
    echt lekker.
    grtjes dominique

  17. Okke Amerongen 9 december 2012 21:46 uur

    Hallo Dominique, Mooi om te horen. Nootmuskaat met zure room en pastinaak klinkt ook als een heerlijke combinatie. Waarschijnlijk ook wat minder calorieën 😉

  18. Wayenberg Alain 16 december 2012 16:17 uur

    Wacht op de reactie van de gasten ben benieuw voor de pastinaakzalf maar zal wel lekker zijn mmmm

  19. Ivo Verboven 22 december 2012 17:37 uur

    Heel lekker en ik heb het met cottage cheese belegd en een beetje chilipoeder erop gestrooid.
    Opletten: niet teveel chili anders verdoezeld dit de smaak van de pastinaak in combinatie met de cottage cheese.
    Smakelijk

  20. Ivo Verboven 22 december 2012 17:41 uur

    Ik heb dezelfde bereiding gedaan met rammenas en het was heerlijk, zeker met de scherpe smaak van deze rammenas, ook met cottage cheese enz.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

  21. Okke Amerongen 25 december 2012 17:09 uur

    Hallo Ivo, Interessant experiment om dit met rammenas te maken. Bedankt voor de tip!

  22. Marjon 3 januari 2013 13:39 uur

    Ik pureer de pastinaak samen met aardappel, boter en een teen knoflook.
    Heerlijk met karbonade en in de jus gecarameliseerde appel. Super makkelijk, maar zooooooo lekker.

  23. Okke Amerongen 6 januari 2013 10:07 uur

    Hallo Marjon, Dat klinkt goed! In jus gecarameliseerde appel klinkt ook erg lekker. Bedankt voor de tip!

  24. jan 9 januari 2013 10:41 uur

    hoe lang moet pastinaak koken?

  25. Okke Amerongen 13 januari 2013 12:36 uur

    Hallo Jan, Voor dit recept maak je blokjes. Afhankelijk van het formaat blokjes duurt het koken 10-20 minuten. Het is dus zo gepiept.

  26. Thijs Teeling 22 januari 2013 18:09 uur

    Ik heb dit interessante recept geprobeerd. ik heb de pastinaak in runderbouillon gekookt , maar ipv 200 g boter, heb ik 50 g boter genomen en 100 ml creme fraiche en alles gepureerd met de kruiden. Verder de puree verdund met kookvocht tot een gladde zalf.
    Wat een aanwinst. Verrukkelijk bij hertebiefstuk.

  27. Tefal1983 25 januari 2013 11:56 uur

    Ik ga dit vanavond maken, maar hoe lang moet ik de pastinaak koken?

  28. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:48 uur

    Afhankelijk van het formaat tussen de 10-20 minuten.

  29. Sylvia 31 januari 2013 18:22 uur

    Ik heb dit recept gemaakt zonder de specerijen, met beetje roomboter en room, en ik heb er op het einde twee mespuntjes mierikswortel doorheen geroerd. Vurrukkulijk….

  30. Okke Amerongen 23 februari 2013 20:18 uur

    Hallo Sylvia, Dat is een mooie tip. Mierikswortel gebruik ik eigenlijk nooit maar het is erg lekker en kan een mooie tegenhanger zijn tegen de zoete pastinaak in dit recept. Ik ga het een keer proberen.

  31. ingrid 4 maart 2013 21:26 uur

    Een prima recept. Echt heeeerlijk. Ook met minder boter nog steeds erg lekker. Tip: je kan de kruidnagels ca 5, net als de laurier, gewoon meekoken.
    Ik heb het bij lamshaasjes gegeten. Prima combinatie!

  32. Steve 11 april 2013 18:40 uur

    Kan je die pastinaak ook stomen zodat de smaak nog beter bewaard blijft?

  33. Remco en Sandra 3 november 2013 19:04 uur

    Vanavond eten we reebiefstuk en duivenborst met een saus van stoofperen (het sap v.d stoofperen met steranijs) daarbij een pastinaakpuree. O ja en vooraf hebben we eigengemaakte wild bitterballen.Deze hebben we gemaakt van overgebleven hazenpeper, erg lekker!!

  34. Jessica 18 november 2013 17:15 uur

    De kruidnagel die bij de ingrediënten staat, zie ik niet meer terug in de rest van het recept. Ik neem aan dat het er eentje is die je mee moet koken, maar of je die dan ook mee moet pureren? Haal hem er wel uit voor de zekerheid 😉

    Verder: hele leuke sites Okke! Heb er al menig receptje vanaf geplukt. Vooral doorgaan 🙂

  35. Okke Amerongen 18 november 2013 19:36 uur

    Hallo Jessica, Je hebt helemaal gelijk. De kruidnagel moet meekoken en na het koken moet de laurier en de kruidnagel verwijderd worden. Inderdaad dus niet meepureren. Ik heb het aangepast in het recept. Bedankt voor de tip en ook voor de complimenten 🙂

  36. Ilse 15 december 2013 21:39 uur

    Werkelijk heerlijk, die pastinaakzalf. Ik heb het basic-recept gemaakt met overigens gemalen kruidnagel.
    HAHA, en nu heb ik een probleem, want ik heb voor kerst ook al de pastinaak-gember-mierikswortelsoep uitgeprobeerd en die was ook al zo lekker. Maar ik zal toch moeten gaan kiezen …..

  37. Okke Amerongen 16 december 2013 22:22 uur

    Hallo Ilse, Mooi dat het lekker was. Lastig kiezen inderdaad maar dat is een luxeprobleem 🙂 Ik maak ook voor kerst puree met pastinaak, past perfect bij de winter en is super lekker.

  38. Joop 18 februari 2014 23:19 uur

    Ik heb er nooit van gehoord,maarga zeker het proberen!

  39. Ronald 11 maart 2014 22:05 uur

    Geweldig lekker! Ga ik vaker maken.

  40. Wim Edens 11 oktober 2014 21:46 uur

    Niet alles in huis. Twee pastinaakwortels geschild en gestoomd, 30 gram boter, mespuntje nootmuskaat en wat zout met Aromat. Heerlijk smaakvol.

  41. Ruud van Straten 12 november 2014 14:34 uur

    hhmmm, net weer gemaakt als spiegel voor een heerlijke stoofpot met haas!
    dat wordt smullen voor mijn gasten vanavond…

  42. Gerrie 14 november 2014 19:52 uur

    Zo dat was erg lekker! Ook mijn kinderen vonden het prima te eten. Heb het recept gemaakt met 2 zoete bataten + een gefruite ui erbij. Daarna pureren. Smaakt prima

  43. André B. 10 december 2014 19:43 uur

    Oorspronkelijke recept genomen maar kerrie ipv chili. Toegevoegd gele paprika en venkel en klein beetje biologische groentebouillon. Dit gepureerd als onderdeel van volledige maaltijdcomponenten. (Bij ons eet ieder verschillend). De aanwezige componenten waren: golfaardappeltjes met peterselie, gegrilde kipblokjes of lupine, Chinese kool met appel en rozijnen, en tomaat.

    Vijf tevreden eters (waaronder drie pubers)

  44. Paul 18 december 2014 16:02 uur

    Heb de creme ook gemaakt. Alleen heb ik de pastinaak na het koken gerookt waardoor er een rooksmaak aan de pastinaak komt. Op deze manier is het heerlijk te serveren met wild.