Sukade met pastinaakpuree

Sukade stoven in de oven Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 25 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4-6

Ingrediënten voor de sukade:

  • 1 kilo rundersukade in 4-6 plakken gesneden
  • 1 winterpeen, in gelijke stukken
  • 1 stengels bleekselderij, gesneden
  • 2-3 sjalotten, gesnipperd
  • 1-2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1-2 laurierblaadjes
  • 2-3 kruidnagels
  • takje tijm
  • takje rozemarijn
  • 500 ml rode wijn
  • 1,5 liter kalfs- of runderbouillon
  • zout, peper
  • boter

Ingrediënten voor de pastinaakpuree

  • 1 kilo pastinaak
  • 500 milliliter melk
  • citroensap
  • boter (naar smaak)

Peter Busser is fanatieke thuiskok en wilde dit heerlijke recept voor sucade met pastinaakpuree graag delen. Het klinkt heerlijk. Het is niet veel werk om te maken maar je moet wel de tijd nemen om te stoven. Maar liefst 3 tot 5 uur. Peter doet dit in de oven (zie foto). Een prima idee omdat je dan op lage temperatuur het vlees lekker gaar kunt stoven. Bedankt voor het recept en de leuke foto.

Bruin de stukken sukade in boter. Voeg daarna bleekselderij, wortel en sjalot toe. Laat een tijdje meebakken. Doe dan de rode wijn, bouillon en andere smaakmakers toe. Breng aan de kook en dek af. Laat nu op een laag vuurtje tegen het kookpunt minstens 3, liefst 5 uur zacht garen (kan ook in een oven op 100 graden).

Tegen het einde van de bereidingstijd, begin je met de pastinaak puree. Schil de pastinaak. Snijd in lengterichting in vier kwarten. Verwijder de vezelige, houtige kern. Snijd de pastinaak in stukken van gelijke grootte. Kook in melk met een klein beetje water. Voeg eventueel wat boter toe.

Als de pastinaak gaar is, met een schuimspaan uit de hete vloeistof scheppen. Doe de pastinaak in een blender of keukenmachine (staafmixer kan ook) en pureer. Voeg kookvocht toe en pureer tussentijds tot de gewenste dikte is bereikt en een gladde massa is ontstaan (eventueel nog zeven). Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Houd warm tot gebruik. Of laat afkoelen en warm op bij gebruik.

Als het vlees klaar is, uit de vloeistof nemen en in een oven warmhouden (lage temperatuur; afdekken om uitdrogen te voorkomen). Zeef de vloeistof en kook in tot de gewenste dikte, ongeveer 250 milliliter. Proef en breng op smaak.

Benieuwd naar meer kookavonturen van Peter? Volg Peter Busser op Twitter.

Reacties

  1. John Schäffers 11 oktober 2012 23:06 uur

    Hoi Okke,
    Ik heb vanavond je recept voor Pastinaakpuree gemaakt als voorbereiding van een diner met 4 echtparen. We, de mannen, koken ongeveer 3 keer per jaar met elkaar voor de dames.
    De sucade gaan we vervangen door hertensucade. en die gaat 7 uur de oven in op 80 graden. De Pastinaakpuree past daar heel mooi bij. Als garnering wat Pastinaakchips (gefrituurd). Als sausje heb ik een Rode Uienmarmelade uitgeprobeerd. (Port gebruikt ipv rode wijn) Geweldige combinatie met de Puree en ik denk ook heel mooi bij het hert. Maar nu nog de groente?????? Heb jij een tip? John

  2. Marja Eigenbrood 13 oktober 2012 16:09 uur

    Op dinsdag ontving ik je nieuwsbrief en op woensdag was mijn dochter jarig, ik hoefde niet lang na te denken over het menu, ik heb je sukade met pastinaakpuree gemaakt, als vegetariër denk ik niet graag na over vleesrecepten, mijn vleesminnende gezin was super enthousiast, aangevuld met een groene bladsalade en ouderwetse doperwtjes en apfelstrudel als dessert! Bedankt!

  3. Okke Amerongen 14 oktober 2012 08:25 uur

    Hallo John, Ik lees je bericht net pas maar wat klinkt dit als een heerlijke combinatie! In principe is pastinaak natuurlijk ook een groente maar ik begrijp je bedoeling… er moet iets groens bij. Misschien spruiten?

  4. Okke Amerongen 14 oktober 2012 08:27 uur

    Hallo Marja, Mooi dat je het recept als verjaardagseten gemaakt hebt en vooral dat het lekker was! De combinatie met groene bladsalade en doperwtjes lijkt mij lekker. Een goed idee!

  5. janneke wagenaar 17 oktober 2012 18:10 uur

    Dit was heerlijk, toevallig stond er ook nog spinazie klaar en dat smaakte er prima bij.

  6. Angélique Tuin 18 oktober 2012 20:50 uur

    Hoi Okke, ik heb jouw recept een beetje aangepast van wat ik “toevallig” in huis had. Voor het recept van de Sukade heb ik uien, knoflook, zout, peper, kruidnagelpoeder, kaneelpoeder, paprikapoeder, restje witte wijn en een scheutje witte wijnazijn gebruikt.
    Omdat ik niet voldoende pastinaak in huis had, heb ik van aardappels puree gemaakt, de pastinaakpuree toegevoegd en op smaak gemaakt met peper en zout èn wat geraspte citroenschil doorheen gedaan. Dat laatste gaf een hele lekkere frisse smaak en was een goede combi met de sucade.
    Verder heb ik ontdekt dat je pastinaak met kern kan gebruiken, evt. kook je de kern wat eerder en voeg je de rest van de pastinaak later toe. Zonde om dit weg te gooien want het is bruikbaar. Het was in ieder geval héérlijk!
    P.S.:
    Mensen die een zuivel/lactose-allergie hebben, pastinaak kan je koken in sojamelk of in water met een scheutje sojaroom.

  7. Okke Amerongen 19 oktober 2012 09:03 uur

    Hallo Janneke, Mooi dat het recept lekker was. Spinazie lijkt mij een prima aanvulling bij dit recept. Kleurt er ook mooi bij.

  8. Okke Amerongen 19 oktober 2012 09:05 uur

    Hallo Angélique, Van experimenteren krijg je de lekkerste gerechten. Een puree van deels pastinaak en aardappel is ook heerlijk. Hetzelfde doe ik vaak met knolselderij en aardappelpuree. De toevoeging van geraspte citroenschil vind ik een erg goed idee. Bedankt voor de tip!

  9. Angélique Tuin 20 oktober 2012 15:49 uur

    Hoi Okke, bedankt voor je compliment!
    Ik vond het ook een leuke ontdekking!

  10. bertha 10 november 2012 12:26 uur

    Hoi
    Heb een vraag ik heb voetselbank daar zat twee langen witte groente in en zwarte soort peen en bruin peer vorm achtig harde ? Ik weet hiet niet mee te maken heb geen geld om wat bij te kopen kan je helpen

  11. Okke Amerongen 13 november 2012 21:16 uur

    Hallo Bertha, Ik weet niet zeker welke groente je hebt. Lange witte groente dan denk ik aan rettich. Dit is een fris pittig smakende wortel. Lekker om fijn te raspen en met wat dressing als salade te eten. Een zwart soort peen dat zouden schorseneren kunnen zijn. Kijk maar eens op mijn website over schorseneren. Veel succes!

  12. Anne 22 januari 2013 20:48 uur

    Hallo Okke, Is pastinaakpuree ook te gebruiken als vervanger van aardappelpuree op ovenschotels? Ik wil graag veel groente’s gaan eten en daarvoor de aardappel helemaal gaan vervangen. Toch mis ik soms de aardappel, ook in stamppotten. Heb je ideeën?

  13. Okke Amerongen 26 januari 2013 12:36 uur

    Hallo Anne, Pastinaakpuree is zeker te gebruiken als vervanger van aardappelpuree. De oorspronkelijke hutspot was ook met pastinaak in plaats van aardappel. De smaak is wel een stuk zoeter dus daar moet je wel rekening mee houden tijdens het maken van je overschotel. Een vervanger van aardappel kan ook bijvoorbeeld pompoen zijn. Maar ook de pompoen is vrij zoet van smaak. Je kunt zowel de pastinaak als de pompoen heerlijk roosteren in de oven. Gewoon met olie bestrijken en kruiden naar smaak erover. Dan mis je aardappelen echt niet meer. Veel kookplezier!

  14. Stephan 6 februari 2013 19:59 uur

    Bedankt voor dit super recept, gisteren gemaakt, smaakt heerlijk!!

  15. Okke Amerongen 23 februari 2013 20:20 uur

    Hallo Stephan, Mooi dat het lekker was! Goed om te horen!

  16. Ina 11 maart 2013 18:04 uur

    Super, een over heerlijk gerecht. Voor herhaling vatbaar.

  17. loes 11 december 2013 12:10 uur

    dag Okke,Maakte hutspot met pastinaak en ipv uien prei
    bovendien doe ik er ook nog fijn gesneden witte kool door.Ik stamp de pastinaak met een stamper en niet met een staafmixer.Ik haal ook de kern er niet uit.Is dat wel aan te bevelen ivm de smaak? Allemaal leuke recepten met niet zulke bekende groeten lees ze graag.groeten Loes

  18. Okke Amerongen 16 december 2013 22:17 uur

    Hallo Loes, Bedankt voor de complimenten! Leuk dat je gewoon je eigen draai aan het recept geeft. De kern van een pastinaak hoef je eigenlijk alleen te verwijderen als hij wat houtig is. Sommige grote of wat oudere pastinaken kunnen een wat harde en droge kern krijgen. Een mooie kleinere verse pastinaak hoef je alleen te schillen.

  19. Joyce Brackenie 22 december 2013 15:55 uur

    Hoe lang moet de pastinaak koken?

  20. loes 22 december 2013 16:01 uur

    HalloJoyce.Ligt er aan hoe groot je het snijdt.Ik kook ze tegelijk met de wortels en aardappelen.15tot 20 min.Een peterselie wortel er bij is ook smakelijk
    Succes en smakelijk eten
    Groetjes Loes

  21. Frans 26 februari 2014 18:53 uur

    Een winterpeen is rauw ook lekker om op te knabbelen bijvoorbeeld, kun je pastinaak ongekookt in een salade verwerken?

  22. Okke Amerongen 28 februari 2014 11:38 uur

    Hallo Frans, Je kunt pastinaak ook rauw eten maar ik ben er niet gek op. Smaken verschillen maar bereid vind ik pastinaak echt een stuk lekkerder.

  23. An 8 oktober 2014 19:27 uur

    Hallo Okke,
    Bij de Aldi zag ik bruin-zwarte pastinaak, heel anders dus dan op de foto.
    Is dit een andere soort, misschien.
    Groet,
    An

  24. Okke Amerongen 9 oktober 2014 06:18 uur

    Hallo An, Ik denk dat het gaat om een andere favoriet van mij: de schorseneer. Kijk maar eens op mijn website http://www.schorseneren.nl.

  25. Cindy 18 november 2014 11:23 uur

    Hey Okke,
    Ik heb nog nooit pastinaak gegeten, maar nu gekregen van iemand, ik ga vandaag je recept maken, het klinkt heerlijk!!