Tarte tatin van pastinaak en bataat met kabeljauw en rode biet

Tarte tatin van pastinaak en bataat met kabeljauw en rode biet Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 6 reacties

Voorbereidingstijd:
45 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

  • 1 pastinaak
  • 1 bataat
  • 1 wortel
  • 3 bietjes
  • 1 losgeklopt ei
  • scheutje witte wijnazijn
  • het sap én wat rasp van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels honing
  • snufje nootmuskaat
  • 2 theelepels sesamzaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 velletjes bladerdeeg
  • kabeljauwhaas
  • wat olijfolie
  • peper en zout
  • wat fijngesneden koriander
  • plus vier takjes ter garnering

Tijdens een wedstrijd van het VU wist Anja Annink de jury Jaap Seidell (voedingswetenschapper VU), Onno Kleyn (culinair journalist de Volkskrant) en Luc Kusters (chefkok Bolenius)te overtuigen met dit prachtige gerecht met vergeten groenten. Van harte Anja, dit is echt een prachtig gerecht!

  1. Schil de pastinaak, bataat en wortel en snijd de groenten in plakken van een halve centimeter. Blancheer de groenten in iets gezouten water en giet af.
  2. Leg de wortel apart, die is iets later nodig.
  3. Boen de sinaasappel, rasp ongeveer eenderde van de schil (niet het wit). Pers daarna de sinaasappel uit. Breng in een pannetje het sap met wat honing, nootmuskaat en kaneelstokje aan de kook.
  4. Kook de bietjes ongeveer 15 minuten, dan zijn ze nog stevig. Verwijder de schil en snijd in plakken van ongeveer een centimeter. Besprenkel met wat olijfolie en witte wijnazijn.
  5. Vet vier kleine ovenschaaltjes licht in met wat olijfolie, verdeel de sesamzaadjes over de bakjes en giet daarin wat gekruid sinaasappelsap. Leg daarbovenop de schijfjes pastinaak en bataat, stapelgewijs. Ter afsluiting leg je een plakje bladerdeeg er bovenop. Druk aan en prik lichtjes in met een vork. Snijd het overtollige bladerdeeg weg en bestrijk het geheel met het losgeklopte ei. Zet ongeveer 10 minuten in de oven, op 200 graden tot de bovenkant bruin is. Zet dan de temperatuur op 170 graden.
  6. Steek uit de wortel en de biet met behulp van een appelboor decoratieve rondjes.
  7. Snijd in de tussentijd de kabeljauwhaas in kleine stukken en doe de stukken in een ovenschaal. Besprenkel het geheel met wat olijfolie, voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal ongeveer 10 minuten in de oven op 170 graden. Schuif de laatste 5 minuten de tatin nog even bij.
  8. Zet vier bordjes klaar. Leg de bietjes en de wortel op het bord. Haal de taartjes uit de vorm: de bodem is de bovenzijde. Leg een stukje vis op het bord, giet het resterende vocht uit de bakjes eroverheen. Strooi er wat sinaasappelrasp en koriander over. Leg ter decoratie een takje koriander op de vis.

Bron: VUconnected

Reacties

  1. Sanne 4 november 2012 22:11 uur

    Een echt heel erg lekker, eenvoudig en ook heel mooi recept. De combinatie pastinaak-sinaasappel vond ik bijzonder goed. Dank je wel!

  2. Okke Amerongen 13 november 2012 21:05 uur

    Hallo Sanne, Leuk dat je het recept gemaakt hebt. Daar ben je wel even zoet mee maar dan heb je ook echt iets heel moois en lekkers!

  3. Natascha Zaludova 15 mei 2013 17:09 uur

    Wat een bijzonder recept! In mijn geval zeker omdat ik door allergie en ziekte niet veel keuze heb. Behalve de kruiden en sinaasappel [wijn kan wel] kan ik het maken. Ik leef op vis en schaaldieren. Ik zaai nu snijbiet.
    Wat ben ik blij met een keer een recept zonder UI!
    Dank je wel.

  4. Natascha Zaludova 15 mei 2013 17:13 uur

    En nog beeldschoon ook!

    Natascha

  5. Okke Amerongen 18 mei 2013 13:16 uur

    Hallo Natascha, Als je vanwege allergie erg moet opletten wat je eet dan is dat echt ontzettend lastig. Fijn dat je dit recept wel lekker kunt maken. Veel succes met je dieet en ik hoop dat je nog heel veel lekkere gerechten van mijn sites mag maken.

  6. Jan-Kees 22 december 2013 15:38 uur

    Hoi Okke,

    Wat voor bakjes gebruik je in de oven? Qua afmetingen bijvoorbeeld.

    Bedankt!

    Groet,
    Jan-Kees